logo

fizyka
Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?
To bardzo proste na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza. Ciecz wrze (przechodzi w postać gazową - para), gdy prężność pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu. Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia, przy normalnym ciśnieniu (1013 hPa) herbata nabierze aromatu, gdyż woda wrze w temperaturze dla herbaty odpowiedniej 100 stopni Celsjusza, jednak im bardziej będziemy zniżać ciśnienie (Mount Everest, 8 848 m n.p.m., ciśnienie zaledwie ok. 310 hPa), tym wrzenie uzyskamy w niższej temperaturze. Teraz pomyślcie, jak długo trzeba gotować jajka na twardo siedząc sobie na szczycie najwyższej góry świata :)
Popularne pytania
Czym karmić kaczki i łabędzie?
Czy muchy zimują?
Jak wybierać majtki?
Co w dawnych czasach było droższe - biały chleb czy pełnoziarnisty?
Które produkty sprawiają, że szybciej jesteśmy syci i mniej jemy?
Czy w posolonej wodzie mięso gotuje się szybciej?
Jaki język obowiązuje na Tajwanie?
Jak znaleźć i odczytać klucz systemu Windows?
Co się stało ze zwłokami cara Mikołaja II i jego rodziny?
Ile gotuje się na twardo strusie jajo?
Jaki kolor miały pierwsze wyprodukowane napoje Coca-Coli?
Co było droższe licencja na produkcję Fiata czy rosyjskiej Pobiedy (Warszawy)?
Który organ człowieka nazywany jest drugim mózgiem?
Dlaczego Rosjanie dokonali ludobójstwa podczas Obławy Augustowskiej?