logo

chemia
Do czego w cieście służą drożdże?

Do czego w cieście służą drożdże?
Większość osób zajmujących się wypiekami wie, że ciastko musi być wyrośnięte i puszyste, aby tak się stało należy dostarczyć do ciasta odpowiednią ilość pęcherzyków gazu. Jedną z popularniejszych metod dostarczania pęcherzyków jest użycie drożdży. Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które cukier przerabiają m.in. na dwutlenek węgla, dostarczając przy tym wypiekowi odpowiedniej ilość pęcherzyków. Inna metoda to zastosowanie składników zawierających wodę (w trakcie pieczenia woda zamienia się w parę wodną), mąkę należy przy tym przesiać przez sitko, a ciasto należy ugnieść. Ostatnią najpopularniejszą metodą jest metoda chemiczna, która polega na dodaniu do ciastka sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu, częsty składnik proszku do pieczenia). Jak w przypadku drożdży ciasto wyrośnie już podczas ugniatania, tak w przypadku sody oczyszczonej ciasto urośnie dopiero w piekarniku.
Popularne pytania
Za jakie gwarancje Ukraińcy oddali swoją broń atomową?
Co to jest?
Dlaczego pająki nigdy nie zaplątują się we własne sieci?
Czy ludzie brzydcy mają swojego świętego patrona?
Ilu zbrodniarzy wojennych skazali Niemcy na karę śmierci w latach 1949-1992?
W jaki sposób działa lodołamacz?
Jakie minusy ma picie kawy?
Jak jest po czesku “spodnie”?
Czy po zjedzeniu obwarzanka z makiem test na obecność narkotyków wyjdzie pozytywnie?
Czy kolor oczu może się zmienić po 6 roku życia?
Czy picie piwa uspokaja?
Czy jakieś dzieło ludzkich rąk opuściło Układ Słoneczny?
Ile w Polsce mieszka osób o nazwisku “Ci*a”?
Czy istnieje rasa kur, które są całe czarne, mięso mają czarne, a nawet kości i krew?