logo

natura
Od czego zależy kolor warzyw?

Od czego zależy kolor warzyw?
Kolor warzyw może poinformować nas o witaminach i zdrowych substancjach, np. pomarańczowe warzywa posiadają barwnik beta - karoten, będący mocnym przeciwutleniaczem działającym korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto warzywa i owoce w kolorze pomarańczy zawierają witaminę C, potas i flawonoidy. Fioletowy kolor informuje nas o zawartości antocyjanozdów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed wieloma infekcjami. Naukowcy za najzdrowsze uznają owoce i warzywa w kolorze zielonym, następnie pomarańczo­wo­-żół­te i czerwone, najmniej witamin mają owoce i warzywa w kolorze białym i niebiesko-fio­le­to­wym.
Popularne pytania
Kto w cesarskich Chinach mógł zrobić karierę?
Czy istniała alternatywa dla planu Sachsa-Liptona (zwanego również planem Balcerowicza)?
Dlaczego kozica tatrzańska przebywa w wyższych partiach gór?
Co zawiera więcej alkoholu, płyn do płukania ust czy wino?
Co znajduje się na zdjęciu?
Dlaczego im szybciej obraca się karuzela tym wyżej podnoszą się krzesełka?
Jaki procent żołnierzy strzelało do wroga podczas II wojny światowej?
Czy króliki puszczają bąki?
Dlaczego w niektórych modelach Ferrari nie ma miejsca na radio?
Kto poleciał za Jarosława Kaczyńskiego do Smoleńska feralnego dnia 10 kwietnia 2010 roku?
Czy osoby unikające soli są mniej narażone na choroby serca?
Ile wypalonych papierosów może zabić?
Kiedy obchodzony jest Dzień Mężczyzny
Czy mężczyźni widzą więcej kolorów od kobiet?