logo

biologia-anatomiaCzy mięso gnije w jelitach?

Czy mięso gnije w jelitach?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

To popularny mit, który funkcjonuje w sieci i kompletna bzdura. Każdy spożyty pokarm jest przez ludzki organizm rozbijany na drobne elementy: kwasy tłuszczowe, cukry proste, aminokwasy. Najpierw w żołądku (enzymy: pepsyny i kwas solny) i jelitach pracują enzymy trawienne, a w jelicie grubym dołączają jeszcze bakterie, jak widać nic co cenne się nie marnuje :) Co ciekawe enzymy produkowane przez nasz organizm z łatwością radzą sobie z białkiem (rozbijane na aminokwasy) i tłuszczem zwierzęcym, natomiast cukrami, skrobią i błonnikiem zajmują się dopiero bakterie, które zamieszkują nasze jelita. Po tym krótkim wyjaśnieniu już chyba nikt nie ma wątpliwości, że człowiek jest stworzony do jedzenia mięsa.
Popularne pytania
Pod jaką nazwą sprzedawano Malucha (Fiat 126p) na rynku australijskim?
Czy jedzenie winogron jest tak samo zdrowe dla organizmu jak picie czerwonego wina?
Co należy robić, aby przedłużyć żywotność baterii w telefonie?
Kiedy w Chinach powstało Ministerstwo Spraw Zagranicznych?
Co może zastąpić płyn do mycia naczyń?
Ile średnio osób rocznie zdobywa Mount Everest?
Które produkty należą do naturalnych antybiotyków?
W którym roku skapitulowała III Rzesza?
Ile lat Polak musi pracować, aby zarobić milion euro?
Jak w prosty sposób rozwiązać problem hemoroidów?
Czy pilot samolotu zawsze mówi pasażerom prawdę?
Dlaczego małżeństwa mające córki częściej się rozpadają?
Ile hamburgerów potrzebowałby dorosły T.Rex, aby się najeść?
W jakim mieście policjanci dostali odgórne rozporządzenie nakazujące ściągać buty podczas interwencji domowych?