logo

biologia-anatomia
Czy mięso gnije w jelitach?

Czy mięso gnije w jelitach?
To popularny mit, który funkcjonuje w sieci i kompletna bzdura. Każdy spożyty pokarm jest przez ludzki organizm rozbijany na drobne elementy: kwasy tłuszczowe, cukry proste, aminokwasy. Najpierw w żołądku (enzymy: pepsyny i kwas solny) i jelitach pracują enzymy trawienne, a w jelicie grubym dołączają jeszcze bakterie, jak widać nic co cenne się nie marnuje :) Co ciekawe enzymy produkowane przez nasz organizm z łatwością radzą sobie z białkiem (rozbijane na aminokwasy) i tłuszczem zwierzęcym, natomiast cukrami, skrobią i błonnikiem zajmują się dopiero bakterie, które zamieszkują nasze jelita. Po tym krótkim wyjaśnieniu już chyba nikt nie ma wątpliwości, że człowiek jest stworzony do jedzenia mięsa.
Popularne pytania
Co nam "strzela" w stawach?
Jak pogoda wpływa na nasze zdrowie?
Które produkty na Halloween sprzedają się najlepiej?
Jak w prosty sposób sprawdzić stan zdrowia serca?
Czy 2 mln Polaków, która mieszka w Niemczech jest uznawana przez rząd niemiecki za mniejszość?
Co jest bardziej prawdopodobne?
Czy w Polsce istnieją się miasta widma?
Dlaczego wieczorem odczuwa się głód?
Co było przyczyną upadku Imperium Mongolskiego?
Kto robił najlepsze podróbki amerykańskich banknotów 100-dolarowych?
Które kraje broniły Austrii przed anschlussem w 1938 roku?
Co znajduje się na zdjęciu?
Ile królowych może być w jednym mrowisku?
Czy konserwy rybne są zdrowe?