logo

historia
Jak wyglądały słodycze w czasach, w których nie znano czekolady i cukru?

Jak wyglądały słodycze w czasach, w których nie znano czekolady i cukru?
W czasach, w których nie znano cukru i czekolady rolę słodyczy pełniły owoce i orzechy maczane w miodzie. W starożytnych Egipcie obtaczano miodem ziarna drzewa świętojańskiego, daktyle, migdały, figi, natomiast Grecy i Rzymianie to samo robili z kwiatami i łodygami roślin, czy orzechami z sezamem.
Popularne pytania
Który ptak ma zwyczaje podobne do ssaka?
Skąd się wzięły blondynki?
Jaką najniższą temperaturę może mieć zimny płomień?
Czym zastąpić cukier?
Które paznokcie rosną szybciej: u nóg czy u rąk?
Jaka ilość cukru staje się dla organizmu trująca?
Co było powodem rosyjskiej agresji na Chiny w 1929 roku?
Jak się pozbyć zakwasów?
Czy Amerykanie zawdzięczają zakup Alaski Polakom?
Która miejscowość II RP była nazywana drugim Zakopanem?
Czy cisza może doprowadzić do szaleństwa?
Dlaczego NBP wprowadził nowe monety groszowe?
Co jest bardziej zabójcze tytoń czy marihuana?
Do czego nawoływał publicznie Hitler i Goebbels w trakcie wojny?