logo

historiaJak wyglądały słodycze w czasach, w których nie znano czekolady i cukru?

Jak wyglądały słodycze w czasach, w których nie znano czekolady i cukru?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

W czasach, w których nie znano cukru i czekolady rolę słodyczy pełniły owoce i orzechy maczane w miodzie. W starożytnych Egipcie obtaczano miodem ziarna drzewa świętojańskiego, daktyle, migdały, figi, natomiast Grecy i Rzymianie to samo robili z kwiatami i łodygami roślin, czy orzechami z sezamem.
Popularne pytania
Do którego Boga naziści odwoływali w swoich przemówieniach?
W ilu krajach Unii Europejskiej lekcje religii odbywają się w szkole?
Jak nazywa się krzyżówka samca lwa i samicy tygrysa?
Jakie szanse na przetrwanie ma związek, gdy kobieta jest wyższa od mężczyzny?
Ile razy należy wejść na Mount Everest, aby pobić rekord pewnego Szerpa?
Jak pierwotnie nazywał się Sherlock Holmes?
Czy żywność ekologiczna ma więcej składników odżywczych?
Czy abstynencja seksualna wzmaga popęd?
Jaki procent mężczyzn nigdy nie kasuje telefonu do swoich byłych dziewczyn?
Który Polak otrzymał najwięcej statuetek Oscara?
Czy niedźwiedzie grizli wspinają się na drzewa?
Czy im starsze wino, tym lepsze?
Ilu słów dziennie wypowiada przeciętny człowiek?
Jak poznać, czy mężczyzna jest płodny?