porady-triki
Czym się różni sok od napoju i nektaru?
Nektar to rozcieńczony w wodzie sok lub przecier. Do nektaru mogą być dodawane różne dodatki w postaci cukru, kwasu cytrynowego, witamin i słodzików. W zależności od producenta wsad owocowy w soku/przecierze może być różny. W nektarze nie stosuje się sztucznych dodatków.
Napój różni się tym od nektaru, że można do niego wrzucić co tylko się chce np: środki słodzące, syntetyczne barwniki, aromaty, konserwanty i zazwyczaj proporcjonalnie ma najwięcej wody.
Najzdrowsze są oczywiście soki, które powinny być wyciśnięte z owoców lub warzyw. Większość jednak soków dostępnych na rynku produkowana jest z zagęszczonego soku lub przecieru. Zawierają oczywiście wodę i różne dodatki. Warzywne mogą zawierać dodatkowo sól, cukier, przyprawy i zioła. Według przepisów soki owocowe nie powinny zawierać cukru, tylko te naturalne. Niektórzy producenci dodają do soków witaminy i minerały. Należy również zwrócić uwagę na nazwy, bo np: sok z czarnej porzeczki może być przede wszystkim sokiem winogronowym z dodatkiem soku z czarnej porzeczki. Najzdrowsze soki są jednodniowe, które często nie podlegają nawet pasteryzacji, dzięki temu straty witamin są nieznaczne jednak i ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych większe.
Napój różni się tym od nektaru, że można do niego wrzucić co tylko się chce np: środki słodzące, syntetyczne barwniki, aromaty, konserwanty i zazwyczaj proporcjonalnie ma najwięcej wody.
Najzdrowsze są oczywiście soki, które powinny być wyciśnięte z owoców lub warzyw. Większość jednak soków dostępnych na rynku produkowana jest z zagęszczonego soku lub przecieru. Zawierają oczywiście wodę i różne dodatki. Warzywne mogą zawierać dodatkowo sól, cukier, przyprawy i zioła. Według przepisów soki owocowe nie powinny zawierać cukru, tylko te naturalne. Niektórzy producenci dodają do soków witaminy i minerały. Należy również zwrócić uwagę na nazwy, bo np: sok z czarnej porzeczki może być przede wszystkim sokiem winogronowym z dodatkiem soku z czarnej porzeczki. Najzdrowsze soki są jednodniowe, które często nie podlegają nawet pasteryzacji, dzięki temu straty witamin są nieznaczne jednak i ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych większe.