logo

porady-trikiKtórych owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?
W skórkach owoców i warzyw znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów. Bez obierania możemy jeść np: jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele i wiele innych owoców, których naprawdę ciężko obrać :) - porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest ....., z warzyw np. ziemniaki, marchew, pietruszkę, bakłażan, bataty, ogórek, pasternak, selery, pomidory, buraki, kalarepę, cukinię. Należy jednak pamiętać, że producenci bardzo często używają silnych środków chemicznych, dlatego przed jedzeniem owoców i warzyw należy je dokładnie umyć. Skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik (wspomaga i czyści układ trawienny), w fitoskładniki (naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów). Skórkę usuwamy natomiast z melona, avocado, kiwi, mandarynki, pomarańczy.
Popularne pytania
Co jest twardsze - porcelana czy stal?
Która z wymienionych gier jest popularniejsza: Minecraft, Tetris czy GTA V?
Co mają wspólnego motyle i muchy?
Dlaczego w haśle wyborczym np. Bronisława Komorowskiego było słowo “bezpieczeństwo”?
Czy w kosmosie, gdzie nie ma tlenu, jest możliwy wybuch?
Ile czasu potrzeba do całkowitej wymiany naskórka?
Co powinna zawierać legitymacja szkolna od 1 stycznia 2015 roku, aby była ważna?
Ile osadników zginęło w wyniku walk z Indianami w czasach Dzikiego Zachodu?
W którym roku Irlandia nawiązała stosunki dyplomatyczne z PRL-em?
Co jest na zdjęciu?
Z jakiego powodu miłośnicy chleba w średniowieczu mieli narkotyczne odloty?
Kim jest Barbara Millicent Robert?
Czy skóra i włosy kobiet, które często uprawiają seks szybciej się starzeje?
Ile śpią koty?