logo

porady-triki
Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?
W skórkach owoców i warzyw znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów. Bez obierania możemy jeść np: jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele i wiele innych owoców, których naprawdę ciężko obrać :) - porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest ....., z warzyw np. ziemniaki, marchew, pietruszkę, bakłażan, bataty, ogórek, pasternak, selery, pomidory, buraki, kalarepę, cukinię. Należy jednak pamiętać, że producenci bardzo często używają silnych środków chemicznych, dlatego przed jedzeniem owoców i warzyw należy je dokładnie umyć. Skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik (wspomaga i czyści układ trawienny), w fitoskładniki (naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów). Skórkę usuwamy natomiast z melona, avocado, kiwi, mandarynki, pomarańczy.
Popularne pytania
Czy tatuaż jest niebezpieczny dla zdrowia?
Kto wygrał wojnę wywiadów - ZSRR czy USA?
Jak zareagował świat muzułmański kiedy zniszczono wieżowce WTC?
Co to za zwierzę i gdzie się wygrzewa?
Ile powinna trwać potreningowa regeneracja?
Czy truskawka to owoc naturalny?
Czy pies postrzega strach właściciela jako oznakę słabości?
Ilu ludzi zginęło podczas katastrofy w 1945 roku, kiedy to bombowiec uderzył w Empire State Building?
Jak chronić sprzęt przed burzą?
Która rasa psa ma najdłuższe uszy?
Czy herbatę powinno się pić po posiłku?
Czy telefonem komórkowym można przygotować popcorn?
Ile waży cała atmosfera ziemska?
Ile Polaków straciło życie w wyniku I wojny światowej?