logo

zdrowie-medycyna
Czy wędzone ryby są zdrowe?

Czy wędzone ryby są zdrowe?
Większość ryb (szczególnie morskich) dostarcza do organizmu niezwykle cennych dla zdrowia kwasów omega-3, które wspierają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko alzheimera. Ryby powinny znaleźć się w diecie każdego cierpiącego na reumatoidalnym zapaleniem stawów, ryby poprawiają funkcje mózgu. Najlepszymi dostarczycielami kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie: makrela, łosoś, sardynka, śledź, tuńczyk. Niestety taka obróbka termiczna, jak wędzenie powoduje usunięcie od 40 do 60 proc. witamin i składników mineralnych. Najlepiej więc rybę rybę upiec lub ugotować. Jeśli chodzi o ryby w puszkach nie należy kupować w oleju, bo niszczą kwasy omega-3, jeśli już kupować to w sosie własnym lub pomidorowym. Ryby nie należy smażyć w oleju z dominacją kwasów omega-6 tracimy wtedy wszystkie kwasy omega-3. Osoby mające kłopoty z sercem powinny jeść ryby z puszki lub wędzone sporadycznie ze względu na dużą zawartość soli. W przypadku wędzenia pojawia się jeszcze jeden problem, otóż podczas takiej obróbki termicznej pojawia się węglowodór aromatyczny benzo(a)piren, który ma podobno działanie rakotwórcze. Teoretycznie więc lepiej spożywać większą rybę, z której zdejmuje się skórkę niż niewielką np: sardynkę ze skórą, gdzie związków kancerogennych jest więcej.
Popularne pytania
Do którego kraju de Gaulle chciał przenieść siedzibę Wolnych Francuzów?
Komu Polska zawdzięcza Wrocław?
Jaki smak ma pleśń?
Jakie objawy mogą wskazywać na udar słoneczny?
Jak zadbać o piękne usta?
Jak długo żyją motyle?
Jak zapobiec przymarzaniu wycieraczek?
Czy w trybie samolotowym smartfon ładuje się szybciej?
Jak się nazywa ozdobna szarfa zakładana przez księdza na szyję?
Dlaczego koty przynoszą ludziom zabitą zdobycz?
Które partie w Reichstagu poparły Polskę w wojnie z Rosją 1920 roku?
W którym roku Rząd RP na uchodźstwie zakończył działalność?
Gdzie wędkować bez karty?
Kobiety bywają nawet dwukrotnie bardziej hojne od mężczyzn?