logo

porady-triki
Jak rozpoznać dobry chleb ?

Jak rozpoznać dobry chleb ?
Chleb żytni powinien mieć szaro-brązowe zabarwienie (inne świadczy może świadczyć o dodatku karmelu lub słodu,czy pszennej mąki). Dobry pszenny chleb ma złocistą, popękaną skórkę. Chleb pełnoziarnisty powinien być ciężki, im cięższy tym lepszy. Termin do spożycia powinien być kilka dni. Dobrej jakości pieczywo jest sprężyste i po zgnieceniu wraca do poprzedniego kształtu, nie kruszy się również przy krojeniu. Chleb na zakwasie w porównaniu z chlebem drożdżowym jest cięższy, twardszy, w środku jest lekko gliniasty, ma kwaskowaty zapach i smak, taki chleb zachowuje świeżość nawet tydzień czasu. Chleb żytni w przekroju ma mocno zbitą konsystencję, pszenny jest równomiernie porowaty. Do chleba piekarze dodają różne dodatki, które zmieniają jego smak i przedłużają świeżość np: : guma guar, syrop glukozowo-fruktozowy, węglan sodu lub emulgatory np:E472e , olej rzepakowy, kwas askorbinowy. Dzięki zakwasowi chleb nie rozpada się przy krojeniu, czerstwiejąc, nie pleśnieje, lecz wysycha i zachowuje przy tym aromat.
Popularne pytania
Czy są na Syberii miejsca, gdzie nie dotarł żaden człowiek?
Kiedy odkryto LSD?
Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?
Dlaczego kable się plączą?
Gdzie pierwotnie miała stanąć Statua Wolności?
Czy da się nadrobić nieprzespane godziny kilka dni później?
Dlaczego Rzym za czasów cesarza Nerona spłonął?
W którym roku Rząd RP na uchodźstwie zakończył działalność?
Na jaką wysokość skoczyłby człowiek, gdyby był pchłą?
Jak ćwiczą żołądek rekordziści w zawodach "kto zje więcej"?
Na czym polegała kara "dziesiątkowania" w rzymskich legionach?
Czy psy potrafią zauważyć, że ich właściciel jest smutny?
Dlaczego w większości krajów Europy zmieniono ruch lewostronny na prawostronny?
Jaką powierzchnię ma najmniejsze państwo świata?