logo

porady-trikiJak rozpoznać dobry chleb ?

Jak rozpoznać dobry chleb ?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Chleb żytni powinien mieć szaro-brązowe zabarwienie (inne świadczy może świadczyć o dodatku karmelu lub słodu,czy pszennej mąki). Dobry pszenny chleb ma złocistą, popękaną skórkę. Chleb pełnoziarnisty powinien być ciężki, im cięższy tym lepszy. Termin do spożycia powinien być kilka dni. Dobrej jakości pieczywo jest sprężyste i po zgnieceniu wraca do poprzedniego kształtu, nie kruszy się również przy krojeniu. Chleb na zakwasie w porównaniu z chlebem drożdżowym jest cięższy, twardszy, w środku jest lekko gliniasty, ma kwaskowaty zapach i smak, taki chleb zachowuje świeżość nawet tydzień czasu. Chleb żytni w przekroju ma mocno zbitą konsystencję, pszenny jest równomiernie porowaty. Do chleba piekarze dodają różne dodatki, które zmieniają jego smak i przedłużają świeżość np: : guma guar, syrop glukozowo-fruktozowy, węglan sodu lub emulgatory np:E472e , olej rzepakowy, kwas askorbinowy. Dzięki zakwasowi chleb nie rozpada się przy krojeniu, czerstwiejąc, nie pleśnieje, lecz wysycha i zachowuje przy tym aromat.
Popularne pytania
Co znajduje się na zdjęciu?
Co by się stało, gdyby Międzynarodowa Stacja Kosmiczna nagle się zatrzymała?
Co o stanie zdrowia mówi uścisk dłoni?
Jak długo żyją bakterie po kichnięciu?
Skąd się wzięła nazwa firmy "Reebok"?
Czy gladiatorzy bardziej przypominali zawodników sumo czy boksu?
Która witamina była odkryta jako pierwsza?
Co oznacza w internetowym slangu akronim ESAD?
Który duży zachodni kraj jako jedyny akceptował rosyjską agresję na Polskę w 1981 roku?
Jaka muzyka jest najlepsza w restauracjach, a jaka w fast foodach?
Ile wynosi rekord prędkości piłki siatkowej podczas zagrywki?
Kiedy skończyła się pomoc ZSRR dla hiszpańskich komunistów?
Czy E120 to zmielony czerwiec kaktusowy?
Co oznacza imię Magnus?