logo

różności
Co mają wspólnego - budyń waniliowy i bobry?

Co mają wspólnego - budyń waniliowy i bobry?
Przemysł spożywczy na świecie (w Europie bobry są pod ochroną) wykorzystuje wytwarzany przez bobry aromat naturalny tzw. kastoreum. Aby go uzyskać należy uśmiercić bobra i wyciąć z niego gruczoł (służy bobrom do natłuszczania futra i oznaczania terytorium) wielkości kurzego jajka, który znajduje się pomiędzy nasadą ogona a narządami płciowymi. Następnie gruczoł jest suszony, a jego zawartość jest przetwarzana na np: aromat waniliowy.
Popularne pytania
Czy późna kolacja kończy się dla dzieci otyłością?
Do której armii wstąpił bratanek Adolfa Hitlera podczas II wojny światowej?
Ile żon miał Mieszko I?
Czy marchewka szkodzi królikom?
Jaka ilość klatek jest potrzebna, aby pokaz slajdów stał się filmem?
Który produkt spożywczy zrewolucjonizował dietę żołnierzy podczas dwóch wojen światowych?
Co to jest rumpologia?
Jak długo może żyć człowiek?
Co w internetach oznacza słowo “nope”?
Czy mężczyźni są genetycznie roztargnieni?
Część swoich największych dzieł Beethoven stworzył będąc prawie całkowicie ślepy czy głuchy?
Jaki procent wszystkich obrażeń amerykańskich żołnierzy podczas wojny w Wietnamie stanowił bratobójczy ogień?
Co groziło posłowi w II RP, gdy przyłapano go na niegodziwym zachowaniu?
Co przynosiło największe zyski Berberom i Arabom od VII wieku?