logo

różności
Co mają wspólnego - budyń waniliowy i bobry?

Co mają wspólnego - budyń waniliowy i bobry?
Przemysł spożywczy na świecie (w Europie bobry są pod ochroną) wykorzystuje wytwarzany przez bobry aromat naturalny tzw. kastoreum. Aby go uzyskać należy uśmiercić bobra i wyciąć z niego gruczoł (służy bobrom do natłuszczania futra i oznaczania terytorium) wielkości kurzego jajka, który znajduje się pomiędzy nasadą ogona a narządami płciowymi. Następnie gruczoł jest suszony, a jego zawartość jest przetwarzana na np: aromat waniliowy.
Popularne pytania
Czy ryby czują ból?
Które przyprawy mogą być w nadmiarze szkodliwe?
Jak zmobilizować dziecko do zjedzenia warzyw i owoców?
Który z prominentnych nazistów był najbogatszy?
Która kawa stygnie szybciej - czarna czy ze śmietanką?
Jak najprościej pozbyć się koszmarów sennych?
Który ambasador jako ostatni opuścił Warszawę po rozbiorach?
Co grozi ateiście w krajach muzułmańskich?
Które słowo jest najpopularniejsze na świecie?
Co łączy ze sobą firmy HP, Google, Apple i Microsoft?
Która piosenka jest śpiewana najczęściej na świecie?
Czy do zachodnich parków w Państwie Środka w XIX wieku mogli wchodzić Chińczycy?
Jaki dźwięk wydaje góra lodowa?
Czyje to oko?