logo

naturaDlaczego pokrzywa parzy?

Dlaczego pokrzywa parzy?
Pokrzywa parzy za sprawą włosków parzących (trichomy), które działają jak igły. W momencie zetknięcia z ciałem igiełki wstrzykują w skórę powodujący pieczenie kwas mrówkowy i acetylocholinę, zawarta w nich histamina wywołuje dodatkowo świąd. Aby nie zostać ukłuty przez pokrzywę najlepiej chwytać roślinkę z dołu do góry. Pokrzywa parzy, aby chronić się przed niektórymi roślinożercami, w przypadku człowieka nie należy się za bardzo przejmować, bo podobno poparzenie pokrzywą zapobiega reumatyzmowi. Miejsc poparzonych nie należy myć przez 2-3 dni.
Popularne pytania
Gdzie tu jest błąd? "Polacy umią się bawić."
Czy jest sens odwoływania się od decyzji Facebooka w przypadku blokady konta?
Ile wynosi średni wzrost Pigmeja?
Czy niejedzenie mięsa przedłuża życie?
Czy Marszałek E.Śmigły-Rydz zrobił dobrze opuszczając kraj?
Kto wymyślił słodkie rogaliki croissant?
Kto to powiedział "Polska znalazła się w sytuacji, w jakiej chciałem ją widzieć"?
Która woda lepiej oczyszcza organizm - uboga czy bogata w składniki mineralne?
Z jakich krajów pochodzili pierwsi zdobywcy Mount Everestu?
Co się stało z Gdańskiem po wybudowaniu Gdyni?
Jak się pisze “z tąd” czy “stąd”?
Czy dieta zasadowa jest zdrowa?
Kim jest psychopata?
Czy piloci lubią kiedy pasażerowie klaszczą po lądowaniu?