logo

natura
Dlaczego pokrzywa parzy?

Dlaczego pokrzywa parzy?
Pokrzywa parzy za sprawą włosków parzących (trichomy), które działają jak igły. W momencie zetknięcia z ciałem igiełki wstrzykują w skórę powodujący pieczenie kwas mrówkowy i acetylocholinę, zawarta w nich histamina wywołuje dodatkowo świąd. Aby nie zostać ukłuty przez pokrzywę najlepiej chwytać roślinkę z dołu do góry. Pokrzywa parzy, aby chronić się przed niektórymi roślinożercami, w przypadku człowieka nie należy się za bardzo przejmować, bo podobno poparzenie pokrzywą zapobiega reumatyzmowi. Miejsc poparzonych nie należy myć przez 2-3 dni.
Popularne pytania
Ile trzeba było wydać pieniędzy na obiad w knajpie w II RP?
Która wyższa szkoła jest w Polsce najlepsza?
Dlaczego Napoleon mógł wygrywać?
Co było przyczyną Wielkiego Głodu w Irlandii w latach 1845-52?
Czy wolimy, aby leczyli nas lekarze czy lekarki?
Kim jest Wigga?
W którym europejskim kraju nie można się całować w pociągu?
Które organizmy są w stanie przeżyć wybuch bomby atomowej?
Gdzie w 1573 roku znajdował się najdłuższy most w Europie?
Czy niedźwiedzie polują na ludzi?
Dlaczego Rosjanie pozwolili Gierkowi na zadłużanie PRL-u?
Co znajduje się na zdjęciu?
Czy oliwę z oliwek powinno się trzymać w lodówce?
Dlaczego w Chinach jest tak mało więźniów?