logo

naturaDlaczego pokrzywa parzy?

Dlaczego pokrzywa parzy?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Pokrzywa parzy za sprawą włosków parzących (trichomy), które działają jak igły. W momencie zetknięcia z ciałem igiełki wstrzykują w skórę powodujący pieczenie kwas mrówkowy i acetylocholinę, zawarta w nich histamina wywołuje dodatkowo świąd. Aby nie zostać ukłuty przez pokrzywę najlepiej chwytać roślinkę z dołu do góry. Pokrzywa parzy, aby chronić się przed niektórymi roślinożercami, w przypadku człowieka nie należy się za bardzo przejmować, bo podobno poparzenie pokrzywą zapobiega reumatyzmowi. Miejsc poparzonych nie należy myć przez 2-3 dni.
Popularne pytania
Ile kubków smakowych znajduje się na języku?
Jakiej marki samochodem jeździł Edward Gierek i Wojciech Jaruzelski?
Jaki procent ziem I RP przejęła Rosja?
Jakie pozdrowienie w III Rzeszy miało zastąpić tradycyjne "Szczęść Boże"?
Czy Polska we wrześniu 1939 dysponowała nowoczesnym uzbrojeniem?
Czy powinno się spać w majtkach?
Ile kosztuje wejście na Mount Everest?
Które osoby w kadrze zarządzającej firmy odnoszą największe sukcesy?
Co znajduje się na zdjęciu?
Ilu Polaków ma na nazwisko “Wódka"?
Czy w grupie ludzie wydają się ładniejsi?
Ile trzeba zapłacić księdzu za pogrzeb?
Nuda ma zły czy dobry wpływ na serce?
Czy komunizm i faszyzm powstał z powodu przykrej choroby?