logo

biologia-anatomia
Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?

Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?
Z badań neuroantropologa Johna Allena wynika, że chrupiąca przekąska jest postrzegana przez naszą centralę (mózg) jako świeża, czyli na pewno zdatna do spożycia. Mózg przyzwyczaja się do dźwięku chrupania i tworzy tzw. przyzwyczajenie sensoryczne, które działa jak schemat działania.
Popularne pytania
Jak w pierwszych satelitach przesyłano zdjęcia na Ziemię?
Jakie polskie słowo trafiło do chińskiego słownika?
Jaki kolor będzie miała krew na głębokości 20 metrów?
Jak jest po francusku “gówno prawda!”?
Jak Rosjanie namówili Austrię do udziału w rozbiorach?
Jak mózg człowieka szacuje odległość?
Które polskie powstanie trwało najdłużej?
Kto był pierwszą ofiarą niemieckich komór gazowych?
Skąd pochodzi określenie “idiota”?
Czy picie piwa powoduje, że mężczyznom rosną piersi?
Co to jest?
Co jest najważniejszą komórką społeczeństwa konfucjańskiego?
Ile waży największy naturalny biust świata?
Co przedstawia zdjęcie?