logo

biologia-anatomia
Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?

Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?
Z badań neuroantropologa Johna Allena wynika, że chrupiąca przekąska jest postrzegana przez naszą centralę (mózg) jako świeża, czyli na pewno zdatna do spożycia. Mózg przyzwyczaja się do dźwięku chrupania i tworzy tzw. przyzwyczajenie sensoryczne, które działa jak schemat działania.
Popularne pytania
W którym kraju z głodu zmarło najwięcej ludzi?
Czy przytulenie obcej osoby ma taką samą moc co bliskiej?
Czy podczas II wojny zginęło więcej cywili Żydów czy Chińczyków?
Jak szybko doprowadzić do sprawności drętwiejące kończyny?
Jak w domowy sposób wykryć zwyrodnienie plamki żółtej, która prowadzi do ślepoty?
Ilu ludzi zginęło podczas zdobywania kosmosu?
Jak wyglądają idealne proporcje makroskładników w diecie kulturysty?
Z czego zrobiony jest najstarszy globus?
Który dygnitarz III Rzeszy został odznaczony orderem Lenina?
Które cyfry są dla Chińczyka szczęśliwe?
W którym miesiącu rodzą się najzdrowsi ludzie?
Ile lat żyje kura?
O ile sterydy mogą zwiększyć mięśnie?
Ile dużych jednostek polskich Niemcy zniszczyli do 10 września 1939 roku?