logo

biologia-anatomiaDlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?

Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Z badań neuroantropologa Johna Allena wynika, że chrupiąca przekąska jest postrzegana przez naszą centralę (mózg) jako świeża, czyli na pewno zdatna do spożycia. Mózg przyzwyczaja się do dźwięku chrupania i tworzy tzw. przyzwyczajenie sensoryczne, które działa jak schemat działania.
Popularne pytania
Jak poprawić wyniki biegowe?
Co to jest geloterapia?
Co w internetach oznacza skrót "TIL"?
Ile rodzajów bakterii żyje w naszym pępku?
Jaki kolor szczoteczek do zębów najchętniej kupują ludzie?
Jak wiele % naszego ciała stanowi woda?
Czy szczepienie przeciwko grypie uchroni nas przed koronawirusem?
Co oznacza nazwa YouTube?
Jak zapobiec zakwasom po treningu?
Ile w Polsce żyje kobiet o imieniu Agnieszka?
Czy królowa Wielkiej Brytanii może zostać aresztowana?
Czy wraz z wiekiem zmienia się też metabolizm?
Czyje serce bije szybciej, u noworodka czy u dorosłego człowieka?
Jak uniknąć bólu krocza podczas jazdy na rowerze?