logo

biologia-anatomia
Dlaczego po kapuście czy kalafiorze chce się pierdzieć?

Dlaczego po kapuście czy kalafiorze chce się pierdzieć?
Po warzywach kapustnych (kapusty - biała, czerwona, włoska, pekińska ..., brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż) chce się pierdzieć z powodu braku pewnego enzymu. Warzywa te zawierają cukier - rafinozę, który metabolizowany jest dopiero w jelicie grubym, podczas tego procesu wydzielane są duże ilości wodoru i dwutlenku węgla, ale również tlenu, azotu i metanu, w efekcie tego pojawiają się gazy i wzdęcia. Należy przy tym pamiętać, że choć warzywa kapustne są ciężkostrawne to jednak zawierają duże ilości błonnika, witaminy C, kwasu foliowego ...... i warto je jeść.
Popularne pytania
Który święty jest patronem unikania niechcianych zalotów?
Czy dzięki rewolucji bolszewickiej zlikwidowano analfabetyzm w Rosji?
Jakie dobrać piwo do posiłku?
Co jedli mieszkańcy podczas powstania warszawskiego, gdy skończyły się zapasy?
Czy podczas II wojny światowej Wielka Brytania walczyła z Francją?
Co oznacza zwrot “expressis verbis”?
Co zawiera więcej alkoholu, płyn do płukania ust czy wino?
Czy dzieci ssące swoje kciuki lub obgryzające paznokcie rzadziej chorują na alergię?
Które leki bez recepty mogą działać uzależniająco jak narkotyki?
Co w starożytnym Egipcie oznaczał znak ryby?
Czy twórcy socjalizmu i komunizmu utrzymywali się z wyzysku klasy robotniczej?
Jak długo żyje pszczoła?
Czy krewetki z rodziny Alpheidae używają do polowania głośnego dźwięku który zabija przepływającą w pobliżu rybę?
Kto je więcej mięsa: Francuzi, Niemcy czy Polacy?