logo

kultura-sztuka
W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?

W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?
Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” autorstwa kucharza Lubomirskich - Stanisława Czernieckiego. Autor zadedykował dzieło swojej sponsorce - księżnej Helenie Tekli Lubomirskiej. Książka zawierała opis potraw nie tylko polskiej kuchni, ale również niemieckiej, tatarskiej i litewskiej. W historiografii pojawiają się również informacje o tajemniczej książce "Kucharstwo", która być może pojawiła się na terenach I RP w połowie XVI wieku. Prawdopodobnie chodzi tutaj o książkę czeską "Kuchařství o rozličných krměch, kterak se užitečně s chutí strojiti mají", która została wydana się w Pradze w 1535 roku, nie jest wykluczone, że pozycja ta została przedrukowana w Krakowie. Nie jest to jednak nic pewnego.
Popularne pytania
Co Hitler zrobił w Krakowie z grobem Piłsudskiego?
Czy niektórzy posłowie II RP wsparli Armię Czerwoną w wojnie z Polską 1920 roku?
Jak bronić się przed agresywnym psem?
Jak sól kuchenna wpływa na zdrowie?
Jak wytresować kota?
Po których kierunkach studiów najtrudniej znaleźć pracę?
Co statystyczny Polak jada na śniadanie?
Krzyżówką jakich ras jest pitbull terrier?
Który z kotowatych nie potrafi mruczeć?
Które zwierzęta potrafią mruczeć jak koty?
Z czego głównie składa się powietrze - z azotu czy tlenu?
Z jaką prędkością rozchodzą się fale grawitacyjne?
Jaki procent energii biegnącego człowieka jego mięśnie zamieniają na ruch?
Które państwo umożliwiło zwycięstwo Niemiec nad Francją w 1940 roku?