logo

kultura-sztukaW którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?

W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” autorstwa kucharza Lubomirskich - Stanisława Czernieckiego. Autor zadedykował dzieło swojej sponsorce - księżnej Helenie Tekli Lubomirskiej. Książka zawierała opis potraw nie tylko polskiej kuchni, ale również niemieckiej, tatarskiej i litewskiej. W historiografii pojawiają się również informacje o tajemniczej książce "Kucharstwo", która być może pojawiła się na terenach I RP w połowie XVI wieku. Prawdopodobnie chodzi tutaj o książkę czeską "Kuchařství o rozličných krměch, kterak se užitečně s chutí strojiti mají", która została wydana się w Pradze w 1535 roku, nie jest wykluczone, że pozycja ta została przedrukowana w Krakowie. Nie jest to jednak nic pewnego.
Popularne pytania
Jak w prosty sposób zadbać o prostatę?
Jaką wysokość ma najwyższy wodospad?
Co to jest Mastrofobia?
Które polskie powstanie w XIX wieku zakończyło się sukcesem?
Jak jest po japońsku “nie wolno”?
Ile jest miast w Polsce?
Czy zakładanie nogę na nogę jest szkodliwe dla zdrowia?
Czy istnieje wegetariańska żelatyna?
Dlaczego wilgotne ubrania "ciemnieją"?
Kiedy mężczyzna może odmówić kobiecie tańca?
Jak zhakować grę “Wiedźmin 3: Dziki Gon”?
Kto pierwszy wysikał się na Księżycu?
Którego dnia powinno się obchodzić Boże Narodzenie?
W których europejskich krajach w okresie międzywojennym istniała wolność słowa?