logo

zdrowie-medycyna
Czy pikantne jedzenie skraca życie?

Czy pikantne jedzenie skraca życie?
Jedzenie np. czerwonych papryczek chili zmniejsza prawdopodobieństwo zgonu z powodu choroby wieńcowej aż o 13 proc. (badania prof. Benjamin Littenberg z College'u Medycyny Larnera Uniwersytetu Vermont). Przypuszcza się, że prozdrowotne właściwości papryczka chili zawdzięcza kapsaicynie, która odpowiada również za jej ostry smak. Związek ten znajduje się również w papryce rocznej (Capsicuum annuum), tzw. "czerwonej". Podobnym do kapsaicyny związkiem jest kapsaicynoid, który odpowiada za ostry smak np: pieprzu, ostrej papryki, kurkuminy i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Kapsaicyna zapobiega również otyłości, poprzez właściwości antydrobnoustrojowe zmienia pozytywnie mikroflorę jelit.
Popularne pytania
Ilu osadzonych zmarło w słynnym w II RP więzieniu w Berezie?
Siła orgazmu u kobiet zależy od długości gry wstępnej?
Jak przechowywać warzywa w lodówce?
Gdzie znajdowała się stolica imperium mongolskiego?
Jak zregenerować mózg w 10 minut?
Czy ryż w np. chińszczyźnie może być szkodliwy?
Kto jest inteligentniejszy - posiadacze iPhone'ów czy telefonów z Androidem?
Która wódka jest w Polsce najpopularniejsza?
Której marki słodycze są w Rosji najpopularniejsze?
Czy cukier powoduje próchnicę?
W których krajach je się najwięcej mięsa?
Czy alergicy powinni przebywać wśród alergenów, które ich uczulają?
Czy Ludwik XVI i jego żona Maria mogli uratować życie i nie trafić na gilotynę?
Na co szkodzi hałas?