logo

zdrowie-medycyna
Czy pikantne jedzenie skraca życie?

Czy pikantne jedzenie skraca życie?
Jedzenie np. czerwonych papryczek chili zmniejsza prawdopodobieństwo zgonu z powodu choroby wieńcowej aż o 13 proc. (badania prof. Benjamin Littenberg z College'u Medycyny Larnera Uniwersytetu Vermont). Przypuszcza się, że prozdrowotne właściwości papryczka chili zawdzięcza kapsaicynie, która odpowiada również za jej ostry smak. Związek ten znajduje się również w papryce rocznej (Capsicuum annuum), tzw. "czerwonej". Podobnym do kapsaicyny związkiem jest kapsaicynoid, który odpowiada za ostry smak np: pieprzu, ostrej papryki, kurkuminy i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Kapsaicyna zapobiega również otyłości, poprzez właściwości antydrobnoustrojowe zmienia pozytywnie mikroflorę jelit.
Popularne pytania
Czy korzystając tylko z rąk można złamać komuś kark?
Kogo Hitler obwiniał za wojnę z Polską w 1939 roku?
Z jaką prędkością biegał najszybszy piłkarz świata Arjen Robben?
Co jest bardziej kaloryczne: pieczywo ciemne czy białe?
W ilu procentach poduszka składa się z roztoczy, ich odchodów i złuszczonego naskórka po pół roku użytkowania?
Jak długo żyje proton?
Ile wynosi średni czas użytkowania telewizora?
Kto statystycznie pracuje ciężej: Polacy czy Rosjanie?
Które cechy sprawiają, że kobieta jest idealną kandydatką na żonę?
O ile skróciłby się dzień na Ziemi gdyby nagle zabrakło Księżyca?
Czy zęby mają płeć?
Co to jest?
Jaka jest skuteczność plastrów antykoncepcyjnych?
Co jest powodem krótkowzroczności?