logo

porady-triki
Jak uśmierzyć uczucie pieczenia po spożyciu ostrej potrawy?

Jak uśmierzyć uczucie pieczenia po spożyciu ostrej potrawy?
W związku z tym, że ostre potrawy najczęściej zawdzięczają pikantność kapsaicynie (lub jej pochodnym) nie należy odczuwając nadmierne pieczenie płukać ust wodą (lub napojami na jej bazie), bo może to jedynie "roznieść" problem po większej części przewodu pokarmowego :) Kapsaicyna nie rozpuszcza się bowiem w wodzie, a jedynie w tłuszczach i w alkoholu. Dobry rezultat przyniesie zjedzenie lodów, wypicie ciekłego tłuszczu roślinnego, szklanki tłustego mleka czy alkoholu.
Popularne pytania
Jakim językiem mówi najwięcej osób na świecie?
Dlaczego wieku rekina nie można oszacować po zębach?
Które państwo umożliwiło zwycięstwo Niemiec nad Francją w 1940 roku?
Czy koty mogą pić wodę morską?
Które zwierzę ma największy mózg?
Jak rozpoznać dobrą szynkę?
Która popularna w Polsce przyprawa uznawana jest w Rosji za narkotyk?
W którym miejscu ludzkiego ciała znajduje się "trójkąt śmierci"?
Czy samoloty pasażerskie potrzebują pilotów?
Czy starożytne Amazonki obcinały sobie piersi, aby lepiej strzelać z łuku?
Co to jest bogyfobia?
Jak ulepić idealnego bałwana?
Dlaczego Niemcy wypowiedzieli wojnę USA w 1941 roku?
Czy dzieci ssące swoje kciuki lub obgryzające paznokcie rzadziej chorują na alergię?