logo

związki
Zdrowe gotowanie

Zdrowe gotowanie
Czy wiesz, że większość produktów spożywczych, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, poddawanych obróbce termicznej w wysokich temperaturach zwiększa liczbę składników działających negatywnie na nasz organizm - przyspiesza starzenie, sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Najwięcej negatywnych składników (zwanych przez naukowców AGE) posiadają mięsa i pełnotłuste sery, nie są ich pozbawione ryby, jaja, a nawet w minimalnych ilościach warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste.

Wygląda na to, że wszystko co poddamy obróbce termicznej jest szkodliwe :) Jest jednak na to sposób, cytryna. Naukowcy udowodnili, że mięso marynowane w cytrynie lub occie skutecznie redukuje AGE. Inny patentem na zdrowe przygotowanie potrawy jest wolne gotowanie na parze lub wodzie, albo wędzenie, oczywiście z dodatkiem cytrynki. Z innych źródeł wiem, że to wędzenie to nie jest jednak dobry pomysł :)

Photo (c) sxc.hu
Ireneusz Piotrzkowicz
Popularne pytania
Czy to prawda, że myszy lubią żółty ser?
Jak powstaje szczepionka przeciwko grypie?
Czy w USA można poszukiwać mężczyzn do pracy?
Jak rozpoznać jaja wiejskie?
Ile średnio lat w ciągu całego swojego życia człowiek spędza w toalecie?
Jakiego koloru jest krew pasikoników?
Czy z wiekiem uścisk dłoni jest słabszy czy mocniejszy?
Dlaczego Mein Kampf Hitlera jest książką zakazaną?
Czy szlak oznaczony kolorem czarnym jest najtrudniejszy?
Kiedy wynaleziono cyfrę zero?
Gdzie powstała pierwsza tabliczka czekolady?
Co łagodzi skutecznie depresję?
Ile czasu trwa mrugnięcie powieką oka?
Którą książkę tuż przed śmiercią czytał Józef Piłsudski?