logo

transport
Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?

Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?
Serwowane w samolocie jedzenie smakuje inaczej z dość błahego powodu - hałasu, który może osiągać nawet 85 decybeli. Zdaniem naukowców szczególnie dotyczy to smaku umami (określany jako mięsisty), który ulega wzmocnieniu, smaku słonego oraz smaku słodkiego, który staje się ledwo wyczuwalny. Dlatego słodycze w samolocie po prostu nie smakują. Bez większych zmian pozostają jedynie smaki: kwaśny, gorzki i ostry. Jeśli chcemy podczas lotu zjeść coś ze smakiem powinniśmy najpierw spróbować ograniczyć hałas do minimum (źródło badania Cornell University w USA). Niestety to nie koniec problemów na wysokości ok. 10 km nad Ziemią. Drugi problem, który pojawia się na pokładzie samolotu, to powietrze, które pochodzi z klimatyzacji i jest bardzo suche (suchsze niż na pustyni!). Warto tu dodać, że o tym czy coś nam smakuje czy nie, w największym stopniu decyduje właśnie zmysł węchu.
Popularne pytania
Czy w 1971 roku inż. Karpiński stworzył jeden z najszybszych na świecie minikomputerów - K-202?
Czy obfite śniadanie ogranicza liczbę kalorii spożywaną w ciągu dnia?
U którego ssaka ciąża trwa dłużej - słonia czy wieloryba?
Ile czasu trwa jedna kwarta w koszykówce w meczach NBA?
Kiedy ostatni raz Niemcom groził rozpad na wiele państw?
Czy światło słoneczne poprawia odporność organizmu?
Które metale są najczęściej wykorzystywane przez ludzi?
Czy lepiej spać w bieliźnie czy nago?
Ile waży ludzka dusza?
Czy ropucha olbrzymia wytwarza substancję wywołującą u ludzi halucynacje?
Czy w kefirze jest alkohol?
Który kraj jako pierwszy zezwolił na dystrybucję pornograficznych gazet?
Który rządzący zakazał mówienia na kobiety "panna"?
Czy Minionki mają nosy?