logo

transport
Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?

Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?
Serwowane w samolocie jedzenie smakuje inaczej z dość błahego powodu - hałasu, który może osiągać nawet 85 decybeli. Zdaniem naukowców szczególnie dotyczy to smaku umami (określany jako mięsisty), który ulega wzmocnieniu, smaku słonego oraz smaku słodkiego, który staje się ledwo wyczuwalny. Dlatego słodycze w samolocie po prostu nie smakują. Bez większych zmian pozostają jedynie smaki: kwaśny, gorzki i ostry. Jeśli chcemy podczas lotu zjeść coś ze smakiem powinniśmy najpierw spróbować ograniczyć hałas do minimum (źródło badania Cornell University w USA). Niestety to nie koniec problemów na wysokości ok. 10 km nad Ziemią. Drugi problem, który pojawia się na pokładzie samolotu, to powietrze, które pochodzi z klimatyzacji i jest bardzo suche (suchsze niż na pustyni!). Warto tu dodać, że o tym czy coś nam smakuje czy nie, w największym stopniu decyduje właśnie zmysł węchu.
Popularne pytania
Który klub piłkarski okazał się najlepszy w 2014 roku w zestawieniu organizacji IFFHS?
Dlaczego podczas odchudzania warto pracować nad mięśniami?
Co to jest Papillon?
Czy piorun nigdy nie uderza dwa razy w to samo miejsce?
Która sieć fast-foodów jest w Rosji najpopularniejsza?
Czy w latach 1934-1975 w Szwecji wysterylizowano 63 tys. osób?
Jak jest po francusku “na razie”?
Gdyby Wikipedia była książką to ile by miała stron?
Co to jest pocałunek “walki języków”?
Jaki procent swojego życia koty przesypiają?
Z jakiego powodu 6-letni Hitler miał koszmary senne?
Ile czasu w całym swoim zyciu poświęcają na spanie leniwce?
Dlaczego Rzym za czasów cesarza Nerona spłonął?
Co było bezpośrednim powodem powstania Tadź Mahal?