logo

człowiekDlaczego lody z każdym liźnięciem smakują mniej intensywnie?

Dlaczego lody z każdym liźnięciem smakują mniej intensywnie?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Nie tylko lody, wszystko co jemy ma ścisły związek z pracą mózgu i naszej umiejętności tzw. adaptacji. Pierwszy smak dowolnej potrawy zawsze będzie najbardziej intensywny, każdy następny będzie już mniej wyrazisty. Zjawisko adaptacji ma również zastosowanie w przypadku innych zmysłów np: z czasem przestajemy zwracać uwagę na tykający zegarek, podobnie odgłosy ulicy przy której mieszkamy ....
Popularne pytania
Bez czego człowiek dłużej wytrzyma: bez jedzenia czy snu?
Co Włosi chcieli przejąć po przegranej Wielkiej Brytanii w II wojnie?
Gdzie i kiedy wynaleziono koło?
Kto przed I wojną był bogatszy - Niemcy czy USA?
Czy czarnoskórzy robili kariery w I RP?
Czy przeklinanie może łagodzić ból fizyczny?
Czy całe wydobyte dotychczas złoto na świecie mieści się w sześcianie o długości boku ...?
Jak się nazywa najwyższy głos operowy?
Na czym polegał staropolski zwyczaj postrzyżyn?
Które polskie miasta znalazły się w dziesiątce miejscowości o najbardziej zanieczyszczonym powietrzu w Europie?
Z którymi państwami Polska tworzyła unię?
Dlaczego podczas startu i lądowania samolotu nakazuje się wyjęcie słuchawek z uszu?
W ilu stopniach rozpuszcza się guma do żucia?
Czym zastąpić płyn do mycia naczyń?