różności
Zamiast kebaba na Dolnym Śląsku można kupić knyszę
Knysza – rodzaj fast foodu, obficie wypełnione różnymi składnikami pieczywo. Jest to połówka lekko wydrążonej w środku bułki drożdżowej, ewentualnie uprzednio podgrillowanej, bogato wypełniona różnorodnym nadzieniem, na przykład surowymi warzywami z kotletem, obficie polanymi sosem.
W wersji klasycznej knysza jest wegetariańska i nazywa się knyszą z warzywami – bułka jest wypełniona wyłącznie świeżymi warzywami (białą i czerwoną kapustą, pomidorem, ogórkiem i kukurydzą konserwową), obficie polanymi sosem czosnkowym, majonezowym lub pikantnym, i posypana po wierzchu prażoną cebulką. Występują też warianty z mięsem, na przykład kotletem, mięsem z kurczaka lub parówką, oraz wersja z serem.
Knysze cieszą się szczególną popularnością we Wrocławiu, gdzie pojawiły się w latach 90. XX wieku.
Wiki
W wersji klasycznej knysza jest wegetariańska i nazywa się knyszą z warzywami – bułka jest wypełniona wyłącznie świeżymi warzywami (białą i czerwoną kapustą, pomidorem, ogórkiem i kukurydzą konserwową), obficie polanymi sosem czosnkowym, majonezowym lub pikantnym, i posypana po wierzchu prażoną cebulką. Występują też warianty z mięsem, na przykład kotletem, mięsem z kurczaka lub parówką, oraz wersja z serem.
Knysze cieszą się szczególną popularnością we Wrocławiu, gdzie pojawiły się w latach 90. XX wieku.
Wiki