logo

biznes-ekonomiaKtóry produkt spożywczy jest najdroższy na świecie?

Który produkt spożywczy jest najdroższy na świecie?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Najdroższy jest biały kawior, który pochodzi z jaj jesiotra albinosa. Kilogram tego przysmaku kosztuje 100 tys. zł. Na 500 tys. hodowanych jesiotrów zaledwie 40 ma genetyczną wadę, która uniemożliwia syntezę melaniny (grupa pigmentów odpowiadających za pigmentację organizmów). Jeden biały jesiotr dostarcza zaledwie 300 gramów kawioru.
Drugim pod względem ceny produktem spożywczym jest szafran. 1 kg tej przyprawy kosztuje już tylko 35 tys. zł. Szafran jest wykorzystywany od ponad 3000 lat jako część składowa przypraw, kosmetyków, leków i pigmentów koloryzujących. Największymi producentami szafranu są Iran i Turcja.
Trzecie miejsce zajmuje wołowina kobe (2 tys. zł za 1kg), łosoś szwajcarski (1,8 tys. zł za 1kg), olej organowy (200 zł za litr).
Popularne pytania
Ile mogą kosztować ludzkie odchody?
Jaka pogoda panuje na Marsie?
Kto był pomysłodawcą wysłania europejskich Żydów na Madagaskar?
Jak Szwed wymówiłby nazwę IKEA?
Czy osoba z nadciśnieniem jest bardziej podatna na wybuchu gniewu?
Dlaczego Gdańsk był najważniejszym miastem I RP?
W którym państwie istnieje podatek od gipsu?
Jak Lenin mówił na Rosjan?
Jak wyglądało załatwianie potrzeb w miejscach publicznych w XVII-wiecznej Europie?
Czy po wprowadzeniu zakazu posiadania broni w Londynie liczba zbrodni z jej użyciem zwiększyła się czy zmalała?
Czy muzyka może wywołać stan podobny do upojenia alkoholowego?
Kto w zastępstwie Keanu Reevesa miał zagrać Neo w filmie "Matrix"?
Która część ciała człowieka jest najbardziej podatna na wychłodzenie?
Z czego powstaje żelatyna?