logo

zdrowie-medycynaCzy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Brązowy kolor nadaje cukrowi melasa, jest to produkt uboczny w procesie oczyszczania cukru. Cukier biały składa się w niemal 100% z sacharozy, a melasa jest w trakcie procesu oczyszczania usuwana. Jeśli cukier ma kolor brązowy oznacza to jedynie, że posiada ok. 10% melasy, która posiada śladowe ilości mikroelementów np: potas, magnez, żelazo, wapń. Dlatego z punktu widzenia organizmu człowieka nie ma żadnej różnicy, czy spożywamy biały czy brązowy cukier. Oba zawierają tyle samo kalorii i węglowodanów, dotyczy to również cukru trzcinowego.
Popularne pytania
Ile zapłacił za wyprawę w kosmos pierwszy kosmiczny turysta?
W którym kraju obchodzony jest Dzień Poczęcia?
Jak kobieta może sprawdzić, czy ma za tłustą cerę?
Jak zachowują się żaby, gdy zbliża się deszcz?
Jak Krzyżacy podbili Prusy?
Czy oglądanie telewizora z bliskiej odległości szkodzi naszym oczom?
Ile dni potrzeba na uniezależnienie się od smartfonu?
Czy głośne mówienie do siebie jest oznaką choroby psychicznej?
Który fragment przysięgi małżeńskiej nie podoba się młodym parom?
Ile czasu potrzebuje światło słoneczne, aby dotrzeć na powierzchnię Ziemi?
Jaki był największy odnotowany wynik w meczu piłki nożnej?
Kto szybciej potrafi latać - samolot czy koliber?
Ilu członków załogi KL Auschwitz-Birkenau stanęło przed niemieckimi sądami?
Czy najdroższa kawa produkowana jest z niestrawionych ziaren wyciągniętych z odchodów Papuasów?