logo

zdrowie-medycyna
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?
Brązowy kolor nadaje cukrowi melasa, jest to produkt uboczny w procesie oczyszczania cukru. Cukier biały składa się w niemal 100% z sacharozy, a melasa jest w trakcie procesu oczyszczania usuwana. Jeśli cukier ma kolor brązowy oznacza to jedynie, że posiada ok. 10% melasy, która posiada śladowe ilości mikroelementów np: potas, magnez, żelazo, wapń. Dlatego z punktu widzenia organizmu człowieka nie ma żadnej różnicy, czy spożywamy biały czy brązowy cukier. Oba zawierają tyle samo kalorii i węglowodanów, dotyczy to również cukru trzcinowego.
Popularne pytania
Dlaczego Rosjanie podjęli próbę pomocy W-wie podczas Powstania?
Bez czego człowiek dłużej wytrzyma: bez jedzenia czy snu?
Czy słonie poruszające się z dużą szybkością biegną, czy idą?
Czy metale “przyciągają” pioruny?
Czy w Belgii prawo zezwala na wykonanie eutanazji w przypadku śmiertelnie chorych dzieci?
Który kraj dobrowolnie pozbył się własnej broni atomowej?
Która z jednostek specjalnych świata nigdy nie straciła żadnego żołnierza w akcji bojowej?
Jak trwale skasować dane z dysku komputera?
Co uratowało Zakon Krzyżacki w XVI wieku?
Dlaczego warto jeść cynamon?
Co waży więcej - przeciętna wątroba czy mózg?
Co to jest?
Dlaczego skafandry astronautów są białe?
Czy jabłka Granny Smith potrafią zachować świeżość przez kilka lat?