logo

zdrowie-medycyna
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?
Brązowy kolor nadaje cukrowi melasa, jest to produkt uboczny w procesie oczyszczania cukru. Cukier biały składa się w niemal 100% z sacharozy, a melasa jest w trakcie procesu oczyszczania usuwana. Jeśli cukier ma kolor brązowy oznacza to jedynie, że posiada ok. 10% melasy, która posiada śladowe ilości mikroelementów np: potas, magnez, żelazo, wapń. Dlatego z punktu widzenia organizmu człowieka nie ma żadnej różnicy, czy spożywamy biały czy brązowy cukier. Oba zawierają tyle samo kalorii i węglowodanów, dotyczy to również cukru trzcinowego.
Popularne pytania
Czy wiesz dlaczego pająk nie zaplącze się we własną sieć?
Czy szampon należy rozcieńczyć przed użyciem?
Co jest na zdjęciu?
Co jest przyczyną zapalenia wyrostka robaczkowego?
Kto w 1976 roku był większym partnerem handlowym USA - Chiny czy Honduras?
Jak nieliczny oddział Francisca Pizarra pokonał 12 milionowe imperium Inków?
Czy można nauczyć się nie błądzić w terenie?
O której godzinie dzwonił pierwszy na świecie budzik?
Ile ważą w sumie wszystkie bakterie żyjące w ciele jednego człowieka?
Co przyniosło Polsce większe straty - II wojna czy potop szwedzki?
Od jakich używek uzależnieni byli Mickiewicz i Słowacki?
Czy herbata skutecznie nawadnia organizm?
Ile waży największe drzewo na Ziemi?
Kiedy w sklepach pojawiła się herbata ekspresowa?