logo

zdrowie-medycynaCzy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Brązowy kolor nadaje cukrowi melasa, jest to produkt uboczny w procesie oczyszczania cukru. Cukier biały składa się w niemal 100% z sacharozy, a melasa jest w trakcie procesu oczyszczania usuwana. Jeśli cukier ma kolor brązowy oznacza to jedynie, że posiada ok. 10% melasy, która posiada śladowe ilości mikroelementów np: potas, magnez, żelazo, wapń. Dlatego z punktu widzenia organizmu człowieka nie ma żadnej różnicy, czy spożywamy biały czy brązowy cukier. Oba zawierają tyle samo kalorii i węglowodanów, dotyczy to również cukru trzcinowego.
Popularne pytania
Czy ślady pozostawione przez ludzi na Księżycu są do dzisiaj widoczne?
Jak zarabia na życie ghański król regionu Hohoe?
Czy wyznawcy “guglizmu” wierzą, że Google może czynić cuda?
Co to za gadżet?
Jaka trucizna jest obecnie najpopularniejsza?
Jak wysoko mogą latać ptaki?
Kiedy dla człowieka zaczyna się starość?
Z jakiego powodu Rosjanie zaproponowali pomoc zbrojną dla Czechosłowacji w 1938 roku?
Czy można rozpoznać płeć tylko za pomocą oddechu?
Czy w Steamie można zwrócić grę?
Jak Rosjanie zamierzali zniszczyć USA?
Czy krzyżówki poprawiają pamięć?
Która polska plaża nad Bałtykiem jest najszersza?
Czy biopaliwa są ekologiczne?