logo

zdrowie-medycynaCzy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?
Brązowy kolor nadaje cukrowi melasa, jest to produkt uboczny w procesie oczyszczania cukru. Cukier biały składa się w niemal 100% z sacharozy, a melasa jest w trakcie procesu oczyszczania usuwana. Jeśli cukier ma kolor brązowy oznacza to jedynie, że posiada ok. 10% melasy, która posiada śladowe ilości mikroelementów np: potas, magnez, żelazo, wapń. Dlatego z punktu widzenia organizmu człowieka nie ma żadnej różnicy, czy spożywamy biały czy brązowy cukier. Oba zawierają tyle samo kalorii i węglowodanów, dotyczy to również cukru trzcinowego.
Popularne pytania
Ile zarobił najbardziej dochodowy film dla dorosłych?
Ile zarabia Google w ciągu 1 sekundy?
Ile ciężkich czołgów mieli Niemcy podczas ataku na Rosję w 1941 roku?
Jakie jest najbardziej irytujące angielskie słowo?
Gdyby zebrać wszystkie mrówki, jakie chodzą po Ziemi, to jaka byłaby ich waga?
Co zrobił Gierek, aby uniezależnić się od rosyjskich surowców?
Co oznacza cyfra "69" w prawie jazdy?
W którym mieście znajduje się najwięcej wieżowców powyżej 100 metrów?
Ile urobku trzeba wydobyć w kopalni złota, aby uzyskać 2 gramy tego kruszcu?
O której wojnie zdecydował brud?
Który z mężów stanu powiedział Hitlerowi przed wybuchem II wojny jak skończy?
W którym roku wiceprezydentem USA została osoba kolorowa?
Ile ważyło największe jabłko świata?
Jak kiedyś nazywał się Nowy Jork?