logo

porady-trikiDlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?

Dlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Dzięki obróbce termicznej mięso jest łatwiejsze do strawienia. Temperatura sprawia, że cząsteczki białka, które w surowym mięsie są długie i splątane, rozplątują się i rozpadają na drobne fragmenty. Oprócz tego należy pamiętać, że w wyniku działania wysokiej temperatury niszczone są groźne dla organizmu pasożyty i bakterie. Mięso wołowe tym się różni od np. mięsa z kurczaka, że jego struktura jest tak gęsta, że uniemożliwia przedostanie się bakterii z powierzchni do wnętrza. W przypadku surowych ryb (popularne sushi) najważniejsza jest świeżość, bo występujące w rybach pasożyty najczęściej nie powodują komplikacji zdrowotnych u ludzi. W przypadku wieprzowiny i mięsa z kurczaka czy indyka, konieczna jest długotrwała obróbka termiczna, gdyż groźne bakterie np. salmonelli mogą znajdować się nie tylko na powierzchni, ale również wewnątrz mięsa.
Popularne pytania
Jak znaleźć konkretny film korzystając tylko z Googla?
Czy szympansy i goryle śmieją się pod wpływem łaskotek?
Czy słowa "liczba" czy "ilość" są wymienne?
Co w starożytnym Egipcie oznaczał znak ryby?
Jaka kara może grozić rowerzyście w Polsce za jazdę bez trzymanki?
Która polska uczelnia znalazła się w pierwszej setce najlepszych na świecie?
Ile wynosi odległość od powierzchni Ziemi do jej środka?
Który czołg II wojny światowej był największy?
Kiedy ostatni raz Niemcom groził rozpad na wiele państw?
Co robi człowiek na zdjęciu?
Co to jest Mastrofobia?
Czy Adolf Hitler walczył po stronie Armii Czerwonej?
Ile mamy w ciągu roku snów?
Które zwierzę potrafi myć swoje oczy językiem?