logo

porady-triki
Dlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?

Dlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?
Dzięki obróbce termicznej mięso jest łatwiejsze do strawienia. Temperatura sprawia, że cząsteczki białka, które w surowym mięsie są długie i splątane, rozplątują się i rozpadają na drobne fragmenty. Oprócz tego należy pamiętać, że w wyniku działania wysokiej temperatury niszczone są groźne dla organizmu pasożyty i bakterie. Mięso wołowe tym się różni od np. mięsa z kurczaka, że jego struktura jest tak gęsta, że uniemożliwia przedostanie się bakterii z powierzchni do wnętrza. W przypadku surowych ryb (popularne sushi) najważniejsza jest świeżość, bo występujące w rybach pasożyty najczęściej nie powodują komplikacji zdrowotnych u ludzi. W przypadku wieprzowiny i mięsa z kurczaka czy indyka, konieczna jest długotrwała obróbka termiczna, gdyż groźne bakterie np. salmonelli mogą znajdować się nie tylko na powierzchni, ale również wewnątrz mięsa.
Popularne pytania
Jak jest po węgiersku “ubrania”?
Co może być powodem “zimnych stóp”?
O którym z udomowionych zwierząt nie wspomniano w ogóle w Biblii?
Jaki naturalny kolor włosów miał Elvis Presley?
Ile podatku jest w paczce papierosów?
Czy pies potrafi odczuwać upływ czasu?
Co zastępowało radiostację w pierwszych czołgach?
W jaki sposób sól pojawia się w morzu?
Co może oznaczać obniżona temperatura ciała?
Co to jest kakofobia?
Który obszar Chin uznawany jest za ich spichlerz?
Jak nietoperze piją wodę?
Czym się różnią koszmary senne kobiet i mężczyzn?
W którym miejscu Układu Słonecznego jest najzimniej?