logo

związki
Bakteriobójczy miód

Bakteriobójczy miód
Naukowcom z Wydziału Mikrobiologii Uniwersytetu w Amsterdamie udało się odkryć, że białko - defenzyna-1 zawarte w miodzie, ma niezwykle silne właściwości bakteriobójcze. Testy na takich bakteriach, jak np: Bacillus subtilis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) okazały się dla nich zabójcze. Badacze twierdzą, że to kolejny krok do powstania nowego antybiotyku, tym razem opartego na działaniu miodu.

Foto (c) wikipedia
Popularne pytania
Czy mężczyźni są genetycznie roztargnieni?
Która gra sprzedawała się najlepiej w pierwszym półroczu 2015 roku?
Jak w prosty sposób rozwiązać problem bezsenności?
Kto je więcej mięsa: Francuzi, Niemcy czy Polacy?
Z jakiego drzewa robione są gitary Flamenco?
Czy psy mogą wywęszyć chorobę?
Co to jest kenosilikafobia?
Jakie są objawy niedoboru witaminy D?
Czy palce u rąk mają mięśnie?
Jak skutecznie i trwale schudnąć bez większych wyrzeczeń?
Który podbity przez Rosjan kraj po 1944 roku stawiał największy opór?
Które zawody w Polsce oferują największe zarobki?
Z jakiej mąki powstaje najzdrowszy chleb?
Co oznacza w internetowym slangu akronim FU?