zdrowie-medycyna
Czy batony proteinowe i musli są zdrowe?
Praktycznie każdy produkt tak wysoko przetworzony jak baton proteinowy czy musli jest mniej lub bardziej niezdrowy. Oprócz cukru, który występuje w nich w różnych wersjach (od cukru, po syrop glukozowo-fruktozowy i wywołujące biegunkę przy większej ilości - maltitol), batony często zwierają utwardzone tłuszcze trans (* utwardzone oleje roślinne). Warto pamiętać, że zbyt duża ilość białka w diecie (batony proteinowe) obciąża nerki. Sportowcom zaleca się, aby zamiast wysokoprzetworzonych batonów postawili na bardziej urozmaiconą i zrównoważoną dietę.
* W przyrodzie tłuszcze trans występują w mleku i jego przetworach (masło ..), mięsie zwierząt (najmniej wieprzowinie i kurczaku, najwięcej w wołowinie i baraninie) i są dobre dla organizmu (mają bowiem inny profil kwasów tłuszczowych niż przemysłowe tłuszcze trans) np. masło zawiera kwas wakcenowy i kwas linolowy o bardzo wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Tłuszcze tego typu stają się niezdrowe dopiero w wyniku obróbki uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych. W trakcie obróbki cieplnej np. smażenia olej roślinny zostaje "wzbogacony" o cząsteczki wodoru. Najwięcej takich tłuszczy jest w takich produktach jak:
margaryna (obecnie dostępne margaryny mają jedynie śladowe ilości <1%),
zupy z torebek,
serki topione,
słone przekąski ( chipsy, paluszki, krakersy, orzeszki w panierce ....),
herbatniki, biszkopty, maślane ciasteczka,
ciastka w czekoladzie,
batoniki mleczne,
pączki,
majonez,
frytki smażone na starym oleju,
koncentraty zup i sosów.
* W przyrodzie tłuszcze trans występują w mleku i jego przetworach (masło ..), mięsie zwierząt (najmniej wieprzowinie i kurczaku, najwięcej w wołowinie i baraninie) i są dobre dla organizmu (mają bowiem inny profil kwasów tłuszczowych niż przemysłowe tłuszcze trans) np. masło zawiera kwas wakcenowy i kwas linolowy o bardzo wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Tłuszcze tego typu stają się niezdrowe dopiero w wyniku obróbki uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych. W trakcie obróbki cieplnej np. smażenia olej roślinny zostaje "wzbogacony" o cząsteczki wodoru. Najwięcej takich tłuszczy jest w takich produktach jak:
margaryna (obecnie dostępne margaryny mają jedynie śladowe ilości <1%),
zupy z torebek,
serki topione,
słone przekąski ( chipsy, paluszki, krakersy, orzeszki w panierce ....),
herbatniki, biszkopty, maślane ciasteczka,
ciastka w czekoladzie,
batoniki mleczne,
pączki,
majonez,
frytki smażone na starym oleju,
koncentraty zup i sosów.