logo

zdrowie-medycyna
Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?

Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?
Swoje niesamowite właściwości czosnek zawdzięcza dwóm składnikom - allinie (siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy tioaminokwasów) i enzymu allinazy, która znajduje się w świeżym czosnku. Dopiero kiedy oba składniki zostaną w wyniku pogryzienia czy starcia uszkodzone i zmieszane uzyskiwana jest dobroczynna allicyna, która ma bardzo charakterystyczny, intensywny i nieprzyjemny zapach. W wyniku obróbki termicznej (gotowanie, podsmażenie, podgrzewanie) rozgniecionego czosnku tracimy bezpowrotnie allicynę. Jeśli chcemy zachować właściwości czosnku, ale nie jesteśmy w stanie z różnych powodów jeść go na surowo, najlepiej go rozgnieć i pozostawić na co najmniej 10 minut, aby otrzymać allicynę. Po tym czasie można go użyć w potrawie zachowując tym samym część jego dobroczynnych właściwości.
Popularne pytania
Czy rekiny żyją w stadach?
Jaka kara groziła w II RP za łapownictwo?
Dlaczego wprowadzono wakacje?
Czy we śnie można czytać?
Co zmienił Hitler w polityce zagranicznej Niemiec po wygranych wyborach w 1933 roku?
Jak zresetować ustawienia Firefoxa?
Czy niewidomy może nie wiedzieć, że nie widzi?
Ile średnio pamiętamy z dnia poprzedniego?
Jak się pozbyć brzydkiego zapachu rąk?
Dlaczego podczas zasypiania wierzgamy nogami?
Czy lemury nacierają swoje futro substancją, która wprowadza ich w stan odurzenia?
Czy w marihuanie działanie psychoaktywne mają tylko kwiatostany żeńskie?
Czy samce ptaków mają penisy?
Ile trzeba by mieć pieniędzy, by w realnym świecie zostać Batmanem?