logo

zdrowie-medycynaKtóre produkty wzmagają produkcję bąków?

Które produkty wzmagają produkcję bąków?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Aby uniknąć problemów z nadmierną produkcją bąków należy unikać:
a) produktów zawierających dużo cukrów z rodziny oligosacharydów (fasola, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, groch, soczewica), ludzki organizm nie potrafi ich strawić z powodu braku enzymu alfa-galaktozydazy,
b) osoby, które nie produkują odpowiedniej ilości enzymu laktazy nie powinny jeść przetworów mlecznych, dopuszczalne są jedynie produkty mleczne, które w wyniku różnych procesów praktycznie nie zawierają laktozy np. sery żółte, niewiele laktozy mają również serki homogenizowane i jogurty,
c) produkty bogate w rozpuszczalne włókna np.otręby, jabłka,
d) produkty bogate w skrobię m.in. wspomniana już wcześniej fasola i soczewica, banan o zielonej skórce, otręby pszenne, ziemniaki, ryż brązowy, kukurydza, ale i chleby pełnoziarniste,
e) osoby, które narzekają na nadmiar wiatrów powinny jeść mniej tłuszczów i unikać witaminy c w pastylkach.

Aby ograniczyć prawdopodobieństwo wystąpienia wzdęć należy stosować w potrawach dużą ilość ziół i przypraw np. kminek, koper włoski, mięta, szałwia, anyż, w przypadku wiatrów przydatne są szczególnie - kminek i imbir.
Popularne pytania
Czy kozy poszukują żywności również na drzewach?
Skąd się wziął zwyczaj Halloween?
Jaki procent uderzeń piłką nożną podczas meczu kończy się wstrząśnieniem mózgu?
Jak powinno się robić kupę?
Jak wyglądała rozmowa ministra Włodzimierza Sokorskiego ze Stalinem?
Co oznacza przytulanie poduszki w czasie snu?
Co to jest Mykologia?
Jak w nietypowy sposób wykorzystać Coca-Colę?
Która bitwa brytyjskiej armii uważana jest za najbardziej wstydliwą?
Co jest na zdjęciu?
W Afryce jest więcej lekarzy czy czarowników?
Jakiego koloru może być miód?
Co jedzą astronauci?
Czy za fragment banknotu otrzymamy 100% jego wartości?