logo

zdrowie-medycyna
Na których olejach powinno się smażyć?

Na których olejach powinno się smażyć?
O wyborze najlepszego tłuszczu do smażenia decyduje tzw. punkt dymienia (próg temperatury po przekroczeniu której tłuszcz dymi, negatywnie zmieniać swoją strukturę - wolne rodniki) oraz stabilność oksydacyjna (odporność na utlenianie).
Do najstabilniejszych tłuszczy należą oleje rafinowane (dzięki rafinacji zwiększa się ich punkt dymienia), do smażenia nie nadają się natomiast oleje tłoczone „na zimno” (są bardziej wrażliwe na temperaturę). Naukowcy do smażenia zalecają używanie rafinowanego oleju rzepakowego i oliwy z oliwek ze wskazaniem na ten pierwszy (ma więcej kwasów omega-3). Bardzo zdrowy jest olej lniany, ale w wyniku obróbki termicznej traci swoje najcenniejsze walory (kwasy omega-3), dlatego powinno się go stosować jedynie na zimno np. do sałatek.
Źródło: https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/21/na-czym-smazyc/
Popularne pytania
Mieszkańcy których państw mają najgorsze nawyki żywieniowe?
Jaki procent duchownych w Polsce nie przeżyło II wojny światowej?
Czy kłopoty ze snem w starszym wieku zwiastują śmierć?
W jaki sposób serwis wykrywa, że smartfon został zalany i nie podlega gwarancji?
W którym roku po raz pierwszy pojawił się pomysł budowy portu w Gdyni?
Koulrofobia to strach przed kupami czy klaunami?
Czy pałkę wodną można jeść?
W którym kraju (poza Polską) obchodzony jest Dzień Polaka?
Jak nieliczny oddział Francisca Pizarra pokonał 12 milionowe imperium Inków?
Ile żon miał Mieszko I?
Czy skórka owoców kiwi jest jadalna?
Jaki procent kobiet nie wyjdzie z domu bez nałożenia makijażu?
Jak duży procent kłamstw nigdy nie wychodzi na jaw?
Co oznacza skrót KFC?