logo
zdrowie-medycyna

Na których olejach powinno się smażyć?

Na których olejach powinno się smażyć?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

O wyborze najlepszego tłuszczu do smażenia decyduje tzw. punkt dymienia (próg temperatury po przekroczeniu której tłuszcz dymi, negatywnie zmieniać swoją strukturę - wolne rodniki) oraz stabilność oksydacyjna (odporność na utlenianie). Do najstabilniejszych tłuszczy należą oleje rafinowane (dzięki rafinacji zwiększa się ich punkt dymienia), do smażenia nie nadają się natomiast oleje tłoczone „na zimno” (są bardziej wrażliwe na temperaturę). Naukowcy do smażenia zalecają używanie rafinowanego oleju rzepakowego i oliwy z oliwek ze wskazaniem na ten pierwszy (ma więcej kwasów omega-3). Bardzo zdrowy jest olej lniany, ale w wyniku obróbki termicznej traci swoje najcenniejsze walory (kwasy omega-3), dlatego powinno się go stosować jedynie na zimno np. do sałatek. Źródło: https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/21/na-czym-smazyc/
Dwa powiązane pytania, o których pewnie nie wiesz