logo
zdrowie-medycyna

Na których olejach powinno się smażyć?

Na których olejach powinno się smażyć?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

O wyborze najlepszego tłuszczu do smażenia decyduje tzw. punkt dymienia (próg temperatury po przekroczeniu której tłuszcz dymi, negatywnie zmieniać swoją strukturę - wolne rodniki) oraz stabilność oksydacyjna (odporność na utlenianie). Do najstabilniejszych tłuszczy należą oleje rafinowane (dzięki rafinacji zwiększa się ich punkt dymienia), do smażenia nie nadają się natomiast oleje tłoczone „na zimno” (są bardziej wrażliwe na temperaturę). Naukowcy do smażenia zalecają używanie rafinowanego oleju rzepakowego i oliwy z oliwek ze wskazaniem na ten pierwszy (ma więcej kwasów omega-3). Bardzo zdrowy jest olej lniany, ale w wyniku obróbki termicznej traci swoje najcenniejsze walory (kwasy omega-3), dlatego powinno się go stosować jedynie na zimno np. do sałatek. Źródło: https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/21/na-czym-smazyc/
Dwa powiązane pytania, o których pewnie nie wiesz
Popularne pytania
Kto w 2013 roku zarobił więcej Robert Lewandowski czy Marcin Gortat?
Mózg postrzega wszystko, co artystyczne jako bardziej wiarygodne?
Jak jest po czesku "Myszka Miki"?
Który prominentny działacz partyjny chciał po śmierci Stalina zdekomunizować państwo rosyjskie?
Jak jest po japońsku “zatańczymy razem?”?
Który kraj generuje najwięcej spamu na świecie?
Co to jest?
Ile racji chleba dziennie przypadało na mieszkańca w oblężonym przez Niemców Leningradzie?
Czy Mona Lisa z obrazu Leonarda da Vinci ma brwi?
Skąd się wzięła tradycja podawania jedzenia na nagim ciele kobiety?
Co powoduje użycie bomby gejowej?
Dlaczego mężczyźni nie powinni jeździć rowerem?
Co oznacza imię Grzegorz?
Kto jest mądrzejszy: miłośnicy psów czy kotów?