logo

zdrowie-medycyna
Jeśli mięso to tylko .... czerwone.

Jeśli mięso to tylko .... czerwone.
Naukowcy z Harvard School of Public Health wzięli na ruszt mięso poddawane konserwacji np: wędzenie, suszenie, solenie ... i doszli do niepokojących wniosków, okazało się bowiem, że zaledwie 50 gramów takiego mięsa zwiększa ryzyko chorób serca aż o 42 procent, a cukrzycy o 19. Co bardzo ciekawe badacze nie stwierdzili takich prawidłowości podczas jedzenia czerwonego mięsa, nawet w ilości dwa razy większej niż testowa 50-tka, choć przecież mają podobne ilości tłuszczu. Naukowcy uważają, że głównymi winowajcami są sól (podnosi ciśnienie krwi) oraz azotany (używane w konserwowaniu żywności powodują miażdżycę tętnic, zakłócają tolerancję glukozy co prowadzi do cukrzycy). Badania objęły w sumie ponad milion ludzi w dziesięciu krajach świata.\r\n\r\nFoto (c) en.wikipedia.org
Popularne pytania
Który z władców próbował zostać nieśmiertelnym pijąc rtęć?
Czego nie należy mówić zdenerwowanej kobiecie?
Co zrobić w przypadku zagrożenia wybuchu bomby?
Dlaczego podczas wypadku czy oglądania horroru nie czujemy bólu?
Czy w Polsce warto mieć wyższe wykształcenie?
Czy typowy "Pudzian" miałby szanse zostać antyterrorystą?
Jak uniknąć bólu krocza podczas jazdy na rowerze?
Kiedy po raz pierwszy użyto słowo "selfie"?
Jaki jest według Gierka stosunek Rosjan do Niemców?
W lecie im głębiej tym woda jest zimniejsza, a w zimie?
Czy mężczyźni pierdzą częściej niż kobiety?
Które imię żeńskie było w Polsce najpopularniejsze w 2014 roku?
Czy pałkę wodną można jeść?
Czy metale “przyciągają” pioruny?