zdrowie-medycyna
Jeśli mięso to tylko .... czerwone.
Naukowcy z Harvard School of Public Health wzięli na ruszt mięso poddawane konserwacji np: wędzenie, suszenie, solenie ... i doszli do niepokojących wniosków, okazało się bowiem, że zaledwie 50 gramów takiego mięsa zwiększa ryzyko chorób serca aż o 42 procent, a cukrzycy o 19. Co bardzo ciekawe badacze nie stwierdzili takich prawidłowości podczas jedzenia czerwonego mięsa, nawet w ilości dwa razy większej niż testowa 50-tka, choć przecież mają podobne ilości tłuszczu. Naukowcy uważają, że głównymi winowajcami są sól (podnosi ciśnienie krwi) oraz azotany (używane w konserwowaniu żywności powodują miażdżycę tętnic, zakłócają tolerancję glukozy co prowadzi do cukrzycy). Badania objęły w sumie ponad milion ludzi w dziesięciu krajach świata.\r\n\r\nFoto (c) en.wikipedia.org