zdrowie-medycyna
Co jeść w czasie trwania biegunki?
Najskuteczniejszą potrawą, szczególnie u dzieci, okazał się ryż biały lub kleik ryżowy z bananami. Z badań wynika, że dzieci przy tego typu potrawie wracały do zdrowia najszybciej. Oprócz ww. warto na samym początku podawać biszkopty, lekkie pieczywo pszenne, gotowaną marchew, jabłka (lub mus), drobne makarony. Banany posiadają duże ilości potasu, który jest tracony podczas biegunki. Podczas biegunki nie należy zapominać o piciu dużej ilości wody (co najmniej 2 litrów), ale po godzinie lub godzinę przed posiłkiem. Można pić słabą gorzką herbatę, herbatki ziołowe, nie powinno się natomiast pić mocnych herbat, napojów gazowanych, soków warzywnych i owocowych, kawy i alkoholu.
Jeśli nastąpi znacząca poprawa można do diety wprowadzać stopniowo przetwory mleczne, chude mięso i ryby, pomidory bez skórki, ziemniaki, chude rosoły.
Jeśli nastąpi znacząca poprawa można do diety wprowadzać stopniowo przetwory mleczne, chude mięso i ryby, pomidory bez skórki, ziemniaki, chude rosoły.