logo

zdrowie-medycynaDlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Alkohol wpływa na znajdujące się w grzybach nietypowe białko, które ulega ścięciu przez co staje się niestrawne. Może to spowodować poważne kłopoty trawienne. Jak w przypadku zwykłych grzybów może to skończyć się łagodnie, tak w przypadku czernidła pospolitego może zakończyć się nawet śmiercią. Grzyb zawiera koprynę, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Należy więc nie pić alkoholu (nawet bardzo małej ilości) dwa dni przed i dwa dni po spożyciu. Czernidłak zawiera sporo cennego białka, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę C (dla odporności), miedź, cynk, potas oraz magnez, z chińskich badań wynika, że również działa przeciwnowotworowo, leczy również hemoroidy, przeciwdziała cukrzycy (redukuje poziom cukru we krwi) i łagodzi jej objawy.
Popularne pytania
Co w naszym ciele nigdy się nie męczy i zawsze jest zdolne do działania?
Jaki procent kobiet w Polsce ma problemy z nadwagą?
Jaki zwyczaj Wikingów szokował chrześcijan?
Co się dzieje z niepuszczonymi bąkami?
Czy obniżona temperatura otoczenia pomaga utrzymać wagę?
Który kraj jest największym konsumentem surowców na świecie?
Co bardziej uzależnia papierosy czy Facebook?
Dlaczego samochód napędzany silnikiem parowym nie zdobył popularności?
W których godzinach wzrasta ryzyko zawału?
W którym języku odprawiono msze w kościele Mariackim w Krakowie do 1503 roku?
W którym kraju w Europie jest największy procent katolików?
Co to jest?
Którego oficera Piłsudski traktował jak syna?
Skąd się wzięła nazwa "Włochy"?