logo

zdrowie-medycynaDlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Alkohol wpływa na znajdujące się w grzybach nietypowe białko, które ulega ścięciu przez co staje się niestrawne. Może to spowodować poważne kłopoty trawienne. Jak w przypadku zwykłych grzybów może to skończyć się łagodnie, tak w przypadku czernidła pospolitego może zakończyć się nawet śmiercią. Grzyb zawiera koprynę, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Należy więc nie pić alkoholu (nawet bardzo małej ilości) dwa dni przed i dwa dni po spożyciu. Czernidłak zawiera sporo cennego białka, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę C (dla odporności), miedź, cynk, potas oraz magnez, z chińskich badań wynika, że również działa przeciwnowotworowo, leczy również hemoroidy, przeciwdziała cukrzycy (redukuje poziom cukru we krwi) i łagodzi jej objawy.
Popularne pytania
Z czego Eskimosi robią alkohol?
Jaką politykę wobec Niemców prowadziła tuż po wojnie Czechosłowacja?
Ilu Polaków zamordowali Rosjanie po IV rozbiorze w latach 1939-1941?
Czy wśród polskiej inteligencji zamordowanej przez Rosjan w Katyniu były również kobiety?
Ile kosztuje kuracja najdroższym lekiem świata?
Jaki procent Polaków uważa, że nie istnieje życie po życiu?
Które produkty warto jeść, aby poprawić pamięć?
Czy Marszałek E.Śmigły-Rydz zrobił dobrze opuszczając kraj?
Co było powodem prześladowania homoseksualistów w ZSRR i III Rzeszy?
Jak wykryć plamy kociego moczu?
Jak działają na człowieka grzybki psylocybinowe?
Z jaką prędkością kichamy?
Czy Kanał Sueski działał w starożytności?
Dlaczego ludzie mają mniej włosów na ciele niż małpy?