logo

zdrowie-medycyna
Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?
Alkohol wpływa na znajdujące się w grzybach nietypowe białko, które ulega ścięciu przez co staje się niestrawne. Może to spowodować poważne kłopoty trawienne. Jak w przypadku zwykłych grzybów może to skończyć się łagodnie, tak w przypadku czernidła pospolitego może zakończyć się nawet śmiercią. Grzyb zawiera koprynę, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Należy więc nie pić alkoholu (nawet bardzo małej ilości) dwa dni przed i dwa dni po spożyciu. Czernidłak zawiera sporo cennego białka, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę C (dla odporności), miedź, cynk, potas oraz magnez, z chińskich badań wynika, że również działa przeciwnowotworowo, leczy również hemoroidy, przeciwdziała cukrzycy (redukuje poziom cukru we krwi) i łagodzi jej objawy.
Popularne pytania
Jaki dystans należy zachować witając się z Japończykiem lub Chińczykiem?
Gdzie znajduje się najstarszy cmentarz dla zwierząt?
Czy w 1971 roku inż. Karpiński stworzył jeden z najszybszych na świecie minikomputerów - K-202?
Jak jest po japońsku “zatańczymy razem?”?
Gdzie mieszka więcej Żydów - w Nowym Jorku czy w Tel Awiwie?
Co jest bardziej higieniczne - pocałunek czy podanie dłoni?
W jakiej temperaturze biega się najlepiej?
Co to za zwierzę?
Które europejskie państwo pomogło Izraelowi zwyciężyć w wojnie Jon Kipur w 1973 roku?
Jakiej grubości szkło znajduje się w kokpicie Jumbo Jeta?
Które zwierzęta, poza krowami, dostarczają ludziom najwięcej mleka?
Jak rozwód wpływa na tuszę mężczyzny?
Co znajduje się na zdjęciu?
Jakie hobby miał Józef Stalin?