zdrowie-medycyna
Których produktów nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej?
W kuchence mikrofalowej nie powinno się podgrzewać:
1. Ryż - zawiera bardzo sporą ilość toksycznych bakterii Bacillus cereus, których zarodniki przeżywają obróbkę termiczną. Pogrzanie ryżu, który czekał przez jakiś czas w temperaturze pokojowej może doprowadzić nawet do zatrucia. Jeśli chcemy uniknąć kłopotów należy szybko go schłodzić i wstawić go do lodówki, ale nie dłużej niż na dobę.
2. Niektóre zielone warzywa liściaste zawierają azotany np: seler, szpinak, rukola, jarmuż, ale też buraki i dynia, po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej w wyniku procesu chemicznego dobroczynne azotany mogą stać się nitrozaminami (z badań wynika, że są rakotwórcze).
3. Olej lniany, z awokado, pestek winogron mają niską temperaturę palenia i podczas podgrzewania wydzielają toksyczne związki.
4. Kurczak - podgrzanie go w mikrofali może spowodować, że będzie on ciężkostrawny, mogą pojawić się również inne atrakcje np. bakterie salmonelli.
5. Ziemniaki pod odgrzaniu całkowicie tracą swoje prozdrowotne właściwości o smaku nie mówiąc. Ziemniaków nie należy również przechowywać w szczelnych opakowaniach, środowisko beztlenowe sprzyja namnażaniu bakterii jadu kiełbasianego.
6. Ze względu na pojawiające się toksyny nie powinno się podgrzewać w mikrofali potraw z jajek.
7. Odgrzane grzyby mogą być przyczyną problemów trawiennych.
8. Papryczka chili - parująca kapsaicyna może nawet poparzyć gardło.
9. Brokuł - podgrzany w mikrofali traci nawet 97% swoich składników odżywczych.
10. Nie należy odgrzewać mleka dla dziecka w kuchence mikrofalowej. Takie mleko może nawet poparzyć gardło dziecka, bo nie nagrzewa się równomiernie.
1. Ryż - zawiera bardzo sporą ilość toksycznych bakterii Bacillus cereus, których zarodniki przeżywają obróbkę termiczną. Pogrzanie ryżu, który czekał przez jakiś czas w temperaturze pokojowej może doprowadzić nawet do zatrucia. Jeśli chcemy uniknąć kłopotów należy szybko go schłodzić i wstawić go do lodówki, ale nie dłużej niż na dobę.
2. Niektóre zielone warzywa liściaste zawierają azotany np: seler, szpinak, rukola, jarmuż, ale też buraki i dynia, po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej w wyniku procesu chemicznego dobroczynne azotany mogą stać się nitrozaminami (z badań wynika, że są rakotwórcze).
3. Olej lniany, z awokado, pestek winogron mają niską temperaturę palenia i podczas podgrzewania wydzielają toksyczne związki.
4. Kurczak - podgrzanie go w mikrofali może spowodować, że będzie on ciężkostrawny, mogą pojawić się również inne atrakcje np. bakterie salmonelli.
5. Ziemniaki pod odgrzaniu całkowicie tracą swoje prozdrowotne właściwości o smaku nie mówiąc. Ziemniaków nie należy również przechowywać w szczelnych opakowaniach, środowisko beztlenowe sprzyja namnażaniu bakterii jadu kiełbasianego.
6. Ze względu na pojawiające się toksyny nie powinno się podgrzewać w mikrofali potraw z jajek.
7. Odgrzane grzyby mogą być przyczyną problemów trawiennych.
8. Papryczka chili - parująca kapsaicyna może nawet poparzyć gardło.
9. Brokuł - podgrzany w mikrofali traci nawet 97% swoich składników odżywczych.
10. Nie należy odgrzewać mleka dla dziecka w kuchence mikrofalowej. Takie mleko może nawet poparzyć gardło dziecka, bo nie nagrzewa się równomiernie.