porady-triki
Dlaczego warto jeść zupy?
Jeśli zupa nie zawiera ogromnej ilości soli i tłuszczu jest znakomitym i uniwersalnym posiłkiem.
1. Jeśli dziecko nie lubi sałatek w standardowym daniu, to w zupie powinno się przekonać do warzyw. Zupa "lubi" praktycznie wszystkie warzywa jakie istnieją i ogranicza nas praktycznie tylko wyobraźnia.
2. Wszystkie składniki zupy zostają w niej, tak więc wykorzystujemy praktycznie 100% składników które znajdują się w np. warzywach. W przypadku dań tradycyjnych często nie jest to możliwe i część wody z wartościowymi składnikami musimy wylać.
3. Zupę bez trudu można zrobić niskotłuszczową, zamiast np. śmietany można użyć chudego mleka, można nawet zdjąć nadmiar tłuszcz łyżką, a sam wywar przygotować na chudym mięsie.
4. Zupa składa się głównie z wody, choć zawiera mniej kalorii niż zdecydowana większość potraw tradycyjnych, to może być równie sycąca. Ogromne znaczenie ma w tym przypadku rodzaj węglowodanów - jeśli zamiast węglowodanów prostych zaczniemy używać węglowodanów złożonych np. zamiast makaronu tradycyjnego pojawi się makaron pełnoziarnisty, to zupa będzie nie tylko zdrowsza, ale i bardziej sycąca.
5. Zupa jest uniwersalna i wygodna. Można przygotować gar zupy na 1-2 dni :)
1. Jeśli dziecko nie lubi sałatek w standardowym daniu, to w zupie powinno się przekonać do warzyw. Zupa "lubi" praktycznie wszystkie warzywa jakie istnieją i ogranicza nas praktycznie tylko wyobraźnia.
2. Wszystkie składniki zupy zostają w niej, tak więc wykorzystujemy praktycznie 100% składników które znajdują się w np. warzywach. W przypadku dań tradycyjnych często nie jest to możliwe i część wody z wartościowymi składnikami musimy wylać.
3. Zupę bez trudu można zrobić niskotłuszczową, zamiast np. śmietany można użyć chudego mleka, można nawet zdjąć nadmiar tłuszcz łyżką, a sam wywar przygotować na chudym mięsie.
4. Zupa składa się głównie z wody, choć zawiera mniej kalorii niż zdecydowana większość potraw tradycyjnych, to może być równie sycąca. Ogromne znaczenie ma w tym przypadku rodzaj węglowodanów - jeśli zamiast węglowodanów prostych zaczniemy używać węglowodanów złożonych np. zamiast makaronu tradycyjnego pojawi się makaron pełnoziarnisty, to zupa będzie nie tylko zdrowsza, ale i bardziej sycąca.
5. Zupa jest uniwersalna i wygodna. Można przygotować gar zupy na 1-2 dni :)