logo

zdrowie-medycynaCzy duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu COVID-19?

Czy duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu COVID-19?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Nie istnieją żadne dowody na to, że duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu np.COVID-19 czy innych chorób tego typu, czy łagodzą jego przebieg. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to, aby nie doprowadzać do niedoboru witamin, w tym oczywiście witaminy C.

Najwięcej tej witaminy mają warzywa:
nać pietruszki: 269 mg
papryka: 125-200 mg
brukselka: 65-145 mg
kalarepa: 70-100 mg
brokuły: 65-150 mg
kapusta: 35-70 mg
kalafior: 37-70 mg
szpinak: 40-84 mg

Wśród owoców królują:
owoce dzikiej róży: 250-800 mg
czarne porzeczki: 150-300 mg
truskawki: 46-90 mg
kiwi: 84 mg
grejpfruty: 30-70 mg
cytryny: 40-60 mg
pomarańcze: 30-50 mg

Źródło: dr hab. Tomasz Dzieciątkowski z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, niezalezna.pl, medme.pl
Popularne pytania
Po śmierci J. Piłsudskiego w III Rzeszy ogłoszono dzień żałoby narodowej?
Jakie są objawy fobii szkolnej?
Co sprawia, że niektóre samoloty mogą latać do góry nogami?
Czy niebieskookie osoby częściej obgryzają paznokcie?
Jak w starożytnym Rzymie traktowano aktorów?
Ile wynosi rekord prędkość w jeździe na deskorolce na stojąco?
Co oznacza, jeśli kobieta przeczesuje sobie włosy dłońmi?
Ile miał lat najmłodszy klient polskiej izby wytrzeźwień?
Jak groźny jest wirus ebola?
Po co okrętom kamuflaż?
Za co przetrzymywanym polskim oficerom w Kozielsku, Starobielsku i Ostaszkowie groził karcer?
Czy istnieje dowód na istnienie duszy?
W jakim wieku dziecko zaczyna rozpoznawać się w lustrze?
Czy migreny są dziedziczne?