logo

zdrowie-medycyna
Czy duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu COVID-19?

Czy duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu COVID-19?
Nie istnieją żadne dowody na to, że duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu np.COVID-19 czy innych chorób tego typu, czy łagodzą jego przebieg. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to, aby nie doprowadzać do niedoboru witamin, w tym oczywiście witaminy C.

Najwięcej tej witaminy mają warzywa:
nać pietruszki: 269 mg
papryka: 125-200 mg
brukselka: 65-145 mg
kalarepa: 70-100 mg
brokuły: 65-150 mg
kapusta: 35-70 mg
kalafior: 37-70 mg
szpinak: 40-84 mg

Wśród owoców królują:
owoce dzikiej róży: 250-800 mg
czarne porzeczki: 150-300 mg
truskawki: 46-90 mg
kiwi: 84 mg
grejpfruty: 30-70 mg
cytryny: 40-60 mg
pomarańcze: 30-50 mg

Źródło: dr hab. Tomasz Dzieciątkowski z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, niezalezna.pl, medme.pl
Popularne pytania
Jak nalewać piwo?
Kim jest Eccedentesiast?
Czy zielony śluz z nosa to dzieło chorobotwórczych bakterii?
Czy każdy mały i duży samiec psa sika podnosząc łapę?
Jak się pisze “ludzią” czy “ludziom”?
Ile kalorii ma kawa?
Ilu średnio adoratorów musi pocałować kobieta, żeby znaleźć "tego jedynego"?
Jak zresetować ustawienia Firefoxa?
Ile powiek mają psy?
O kim tak powiedział dyrektor szkoły?
Ile waży popiół po kremacji ciała czlowieka?
Co się stanie jak zjemy 10 gum Orbit naraz?
Na ile centymetrów potrafi wysunąć język przeciętny człowiek?
Czy można napisać jakiś polski wyraz korzystając z liter umieszczony na dole klawiatury (od Z do M)?