zdrowie-medycyna
Jaka ilość cukru staje się dla organizmu trująca?
Z badań neuroendokrynologa z Uniwersytetu Kalifornijskiego dr Roberta Lustiga wynika, że powyżej 22 łyżeczek cukru dziennie staje się dla organizmu dawką trującą. Nie chodzi tutaj tylko o próchnicę, ale dosłownie o całe ciało (choroby serca, nowotwory, otyłość, cukrzyca ...).
Z badań z 2012 rok wynika, że Polacy przeciętnie pochłaniają dziennie 11 łyżeczek cukru (w tym dżemy, miód ...), dla porównania Amerykanie już 22. To, że cukier uzależnia, to wiedzą wszyscy, nagłe jego odstawienie może skończyć się niepokojem, wahaniem nastrojów, drażliwością i apatią.
Z badań z 2012 rok wynika, że Polacy przeciętnie pochłaniają dziennie 11 łyżeczek cukru (w tym dżemy, miód ...), dla porównania Amerykanie już 22. To, że cukier uzależnia, to wiedzą wszyscy, nagłe jego odstawienie może skończyć się niepokojem, wahaniem nastrojów, drażliwością i apatią.