porady-triki
Jak przygotować znakomitą kawę?
Wybór ziaren:
1. Kawa powinna być przechowywana w hermetycznym pojemniku bez dostępu do światła.
2. Rodzaje ziaren:
- rabusta - ma niską kwasowość i mocno wyczuwalną goryczkę,
- arabica - mniej gorzka i bardziej aromatyczne.
3. Stopień wypalenia - zbyt mocno palenie zdecydowanie zwiększy stopień goryczki. Im jaśniejsze ziarna, tym bardziej owocowe i kwaśne, im ciemniejsza tym bardziej gorzkie, ale bogatsze w smaki. Najlepiej więc wybierać średnio paloną.
4. Kawa powinna być zmielona równomiernie najlepiej do tego nadaje się ceramiczny młynek żarnowy, gorzej sprawdzają się tradycyjne młynki z ostrzami. Kawę należy zmielić tuż przed podaniem, jeśli zrobisz to za wcześnie kawa mając zbyt długi kontakt z tlenem zdąży zmienić swój smak.
Woda
1. Twardość wody wpływa na jakość, im twardsza woda tym zawiera więcej minerałów co wpływa na wzmocnienie gorzkiej nuty kawy.
2. Woda do parzenia powinna mieć poniżej 96 st.Celsjusza, powyżej będzie gorzka i cierpka, poniżej 90 st. Celsjusza sprawi, że nie do końca się zaparzy, tak więc będzie kwaśna.
Źródła: wprost, wikipedia
1. Kawa powinna być przechowywana w hermetycznym pojemniku bez dostępu do światła.
2. Rodzaje ziaren:
- rabusta - ma niską kwasowość i mocno wyczuwalną goryczkę,
- arabica - mniej gorzka i bardziej aromatyczne.
3. Stopień wypalenia - zbyt mocno palenie zdecydowanie zwiększy stopień goryczki. Im jaśniejsze ziarna, tym bardziej owocowe i kwaśne, im ciemniejsza tym bardziej gorzkie, ale bogatsze w smaki. Najlepiej więc wybierać średnio paloną.
4. Kawa powinna być zmielona równomiernie najlepiej do tego nadaje się ceramiczny młynek żarnowy, gorzej sprawdzają się tradycyjne młynki z ostrzami. Kawę należy zmielić tuż przed podaniem, jeśli zrobisz to za wcześnie kawa mając zbyt długi kontakt z tlenem zdąży zmienić swój smak.
Woda
1. Twardość wody wpływa na jakość, im twardsza woda tym zawiera więcej minerałów co wpływa na wzmocnienie gorzkiej nuty kawy.
2. Woda do parzenia powinna mieć poniżej 96 st.Celsjusza, powyżej będzie gorzka i cierpka, poniżej 90 st. Celsjusza sprawi, że nie do końca się zaparzy, tak więc będzie kwaśna.
Źródła: wprost, wikipedia