logo

zdrowie-medycyna
Dlaczego nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem?

Dlaczego nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem?
Świeży ogórek zawiera enzym askorbinowy, który utlenia (dzięki enzymowi askorbinaza) witaminę C, a pomidor jest warzywem bogatym w tą witaminę, tak więc nie w pełni skorzystamy z jego walorów. Oczywiście nie dotyczy to tylko pomidorów, ale wszystkich warzyw i owoców, które zawierają kwas askorbinowy, taka chemia :)

Jeśli jednak nasza dieta jest bogata w takie owoce, jak cytryna, owoc dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfruty, pomarańcze, agrest, jabłka, maliny, poziomki, gruszki, banany oraz śliwki, a z warzyw często wpada nam na talerz pietruszka, nać z pietruszki, papryka (zielona i czerwona), brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta, kalafior, szpinak, sałata, marchew, rzodkiewka, młode ziemniaki oraz buraki, to nie powinniśmy się martwić i śmiało łączyć ogórka z pomidorem.
Popularne pytania
Czy do głodujących niemieckich żołnierzy pod Stalingradem dostarczono miliony prezerwatyw i tony przypraw?
Jak w prosty sposób rozwiązać problem bezsenności?
Która wielka metropolia była zbudowana z lepianek?
Co to za miejsce?
Ile trzeba wydać, aby wygrać w Lotto?
Jaką dziwną tradycję dotyczącą śmierci bliskich ustanowiło dzikie plemię Fore?
Jak wyczyścić muszlę klozetową?
Nuda ma zły czy dobry wpływ na serce?
Czy po wzroku można poznać, że ktoś nas kocha?
"Złota Pała" to wyróżnienie przyznawane ....... ?
Czy poparzenie pokrzywą jest dobre dla zdrowia?
O kim mówiono, że chowa armaty w kwiatach?
Dlaczego w dawnych czasach, gdy ktoś umierał zasłaniano wszystkie lustra?
Czym się różni światło dostarczane przez żarówkę od światła laserowego?