zdrowie-medycyna
Czy ziemniaki tuczą?
W 100g znajduje się jedynie 80 kcal i tylko 0,1% tłuszczu, trudno nazwać to posiłkiem tuczącym. Ziemniaki są natomiast lekkostrawne, zawarty w nich błonnik przyspiesza trawienie i reguluje cholesterol w organizmie. Najzdrowsze są gotowane na parze i mundurkach, najwięcej cenny związków jest tuż pod skórką. Należy unikać zielonych ziemniaków, które mogą zawierać trujące toksyny.
Jeśli chcemy się odchudzać nie powinno łączyć się ziemniaków z tłuszczem np. masłem. Ziemniaki są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, mają wysoki indeks glikemiczny, szybko podnoszą poziom glukozy, trzustka aby obniżyć poziom glukozy musi wyprodukować duże ilości insuliny, jak w potrawie znajduje się tłuszcz, to do komórek tłuszczowych trafia wtedy dodatkowy zapas energii, który zamienia się w tłuszcz w prawie całości. Jeśli więc do ziemniaków (lub innych łatwo przyswajalnych węglowodanów - białej mąki, cukru, owoców, buraków, marchwi ...) dodamy masło, olej, oliwę lub inny tłuszcz szybko przytyjemy.
Jeśli chcemy się odchudzać nie powinno łączyć się ziemniaków z tłuszczem np. masłem. Ziemniaki są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, mają wysoki indeks glikemiczny, szybko podnoszą poziom glukozy, trzustka aby obniżyć poziom glukozy musi wyprodukować duże ilości insuliny, jak w potrawie znajduje się tłuszcz, to do komórek tłuszczowych trafia wtedy dodatkowy zapas energii, który zamienia się w tłuszcz w prawie całości. Jeśli więc do ziemniaków (lub innych łatwo przyswajalnych węglowodanów - białej mąki, cukru, owoców, buraków, marchwi ...) dodamy masło, olej, oliwę lub inny tłuszcz szybko przytyjemy.