logo

porady-triki
Jak dobrze zaparzyć czarną herbatę?

Jak dobrze zaparzyć czarną herbatę?
Należy pamiętać, aby woda wykorzystana do zaparzenia była gotowana tylko raz, tylko wtedy jest odpowiednio natleniona. Najlepsza jest woda miękka. Dobrze zaparzona herbata na powierzchni piankę, aromat niestety utrzymuje się tylko do około 6 minut. Najgorsze jakościowo herbaty znajdują się w torebkach, produkowane z pyłu herbacianego, jeszcze gorsze są rozpuszczalne herbaty granulowane. Jeśli parzymy herbatę czarną krótko (do 3 minut) zawiera ona najwięcej pobudzającej teiny, dłuższe parzenie to bogactwo antynowotworowych polifenoli.
Popularne pytania
Co zrobić w przypadku zagrożenia wybuchu bomby?
Ile bąków dziennie puszcza przeciętny zdrowy człowiek?
Jak ułożyć sztućce w trakcie, bądź po skończonym posiłku?
Czy osoby na rolkach mogą zgodnie z prawem jeździć po ścieżkach rowerowych?
W czym Kleopatra brała kąpiel dla poprawienia urody?
Czy telewizja wpływa na płodność?
Które państwo jest najmniejsze?
Jaki narkotyk dodawano do Coca-Coli do 1903 roku?
Dlaczego koci żwirek może być radioaktywny?
Czy silnik elektryczny wynalazł zakonnik, a za ojca ge­ne­tyki uwa­ża się au­gu­stia­nina?
Czy istnieje język, którym posługują się tylko kobiety?
Zespół uporczywego podniecenia seksualnego dotyczy mężczyzn czy kobiet?
Jak duże mogą być ryby słodkowodne?
Czy metr bieżący to metr kwadratowy?