logo

porady-triki
Jak dobrze zaparzyć czarną herbatę?

Jak dobrze zaparzyć czarną herbatę?
Należy pamiętać, aby woda wykorzystana do zaparzenia była gotowana tylko raz, tylko wtedy jest odpowiednio natleniona. Najlepsza jest woda miękka. Dobrze zaparzona herbata na powierzchni piankę, aromat niestety utrzymuje się tylko do około 6 minut. Najgorsze jakościowo herbaty znajdują się w torebkach, produkowane z pyłu herbacianego, jeszcze gorsze są rozpuszczalne herbaty granulowane. Jeśli parzymy herbatę czarną krótko (do 3 minut) zawiera ona najwięcej pobudzającej teiny, dłuższe parzenie to bogactwo antynowotworowych polifenoli.
Popularne pytania
Co ułatwia nam mnemotechnika?
Czy kolor ognia zależy od zanieczyszczeń?
Gdzie znajduje się najstarsza księgarnia w Europie?
W którym roku ludzka populacja przekroczyła miliard?
Ile powinien kosztować prawdziwy żółty ser?
W którym państwie istnieje przymus pracy?
Dlaczego kameleony zmieniają kolor?
W których godzinach wzrasta ryzyko zawału?
Czy makulaturę można przerabiać w nieskończoność?
Dzięki jakiemu wydarzeniu powstał YouTube?
Kiedy pojawił się pierwszy wirus komputerowy?
Ile lat życia dawali lekarze Stephenowi Hawkingowi w 1963 roku?
Czy istnieje wegetariańska żelatyna?
Kiedy miał miejsce "Najnudniejszy dzień XX wieku"?