logo

różnościDlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?

Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?
Co wpływa na rozrost pleśni: konserwanty w mięsie i bułce, sól, niska wilgotność, brak kontaktu z zarodnikami pleśni, brak dostępu do powietrza w miejscu produkcji burgera. Okazało się, że kluczowym powodem wytrzymałości burgera jest wilgotność. Otóż przechowywane burgery szybko traciły wagę, co oznaczało, że wyschły, a bez wilgoci nie rozwinie się pleśń. McDonald używa w swoich burgerach cienkich bułek i mięsa, wyschną zanim zgniją, oto cała tajemnica trwałości. Oczywiście burger zamknięty w szczelnym plastikowym worku szybko zgnije. Przy okazji warto wiedzieć, że według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków w burgerze występuje średnio 38 różnych pestycydów, ale nie mają one wpływu na psucie się produktu.
Popularne pytania
Dlaczego w Trójkącie Bermudzkim giną statki i samoloty?
Która budowla w Europie ma najbardziej stromy dach?
W których europejskich państwach można się legalnie pojedynkować?
Jaki jest kierunkowy na Antarktydę?
Jak długo powinien trwać stosunek?
Ile litrów wody potrafi wypić wielbłąd?
Co to za zwierzątko?
Czy Ziemi grozi wchłonięcie przez czarną dziurę?
Co jest na zdjęciu?
Która czcionka jest najlepsza do nauki?
Jak wyliczyć niezbędną ilość węglowodanów i białka konieczną do uzupełnienia tuż po intensywnym treningu?
Który z samochodów został uznany za najbrzydszy na świecie?
Co jest najczęstszą przyczyną samobójstw w Polsce?
Czy najlepszą pozycją, jaką możemy przyjąć podczas snu jest leżenie na brzuchu?