logo

różnościDlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?

Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Co wpływa na rozrost pleśni: konserwanty w mięsie i bułce, sól, niska wilgotność, brak kontaktu z zarodnikami pleśni, brak dostępu do powietrza w miejscu produkcji burgera. Okazało się, że kluczowym powodem wytrzymałości burgera jest wilgotność. Otóż przechowywane burgery szybko traciły wagę, co oznaczało, że wyschły, a bez wilgoci nie rozwinie się pleśń. McDonald używa w swoich burgerach cienkich bułek i mięsa, wyschną zanim zgniją, oto cała tajemnica trwałości. Oczywiście burger zamknięty w szczelnym plastikowym worku szybko zgnije. Przy okazji warto wiedzieć, że według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków w burgerze występuje średnio 38 różnych pestycydów, ale nie mają one wpływu na psucie się produktu.
Popularne pytania
Jak szybko zrobić kamizelkę kuloodporną?
Jakich tematów nie podejmujemy podczas rozmów towarzyskich?
Które zwierzęta, poza krowami, dostarczają ludziom najwięcej mleka?
Czy siłę mięśni można wzmacniać siłą woli?
Jaki procent Polaków wierzy w zmartwychwstanie umarłych?
Co oznacza imię Stojmierz?
Ile wynosi rekord najdłuższej podróży na bosaka?
Gdzie znajduje się najniżej położone miasto świata?
Co grilluje się na świecie?
Na jak długo amerykańskie wojska miały pozostać w Europie po II wojnie światowej?
Jak jest po czesku “spodnie”?
Jaki przydomek mają reprezentanci RPA w piłce nożnej?
Co Aztekowie robili z ofiarą, która tak bała się zamordowania, że aż defekowała?
Dlaczego ludzie po alkoholu bywają czasami agresywniejsi?