logo

biologia-anatomia
Czemu bąki śmierdzą?

Czemu bąki śmierdzą?
Woń wywołują małe ilości siarkowodoru i merkaptanów (tiole). Im dieta bogatsza w siarkę tym więcej bakterie wytworzą siarczków i merkaptanów czyli bąki będą bardziej śmierdzieć. Dużo kalafiorów, jajek, mięsa i bąki są bardziej śmierdzące, groch, fasola - warzywa strączkowe to gwarancja dużej ilości mało śmierdzących gazów. Przeciętny bąk składa się głównie z azotu (59 proc.), wodoru (21 proc.), dwutlenku węgla (9 proc.), metanu (7 proc.), tlenu (4 proc.), odpowiadający za zapach siarkowodór i merkaptan stanowi zaledwie ok. 1 proc. zawartości bąka.
Popularne pytania
Gdzie można zawrzeć ślub ze zmarłą osobą?
Jak obronić się przed atakującym hipopotamem?
Co Hitler chciał zrobić z Krymem?
Dlaczego w Śmigus Dyngus polewamy się wodą?
Jakie są domowe sposoby na niewielkie oparzenia?
Skąd się wzięły blondynki?
Który gatunek zwierząt otrzymał najwięcej odznaczeń wojennych za bohaterstwo?
Czy ryby mają języki?
Czy rude kobiety są bardziej odporne na ból?
Który kraj jest wobec Polski najbardziej zadłużony?
Kiedy samica rekina traci apetyt?
Jak jest po czesku "cham, prostak"?
Od kogo Francuzi chcieli kupić samoloty po Monachium w 1938 roku?
W którym kraju duchowni byli zmuszani do zawierania małżeństw?