logo

porady-triki
Czy "świeże" pieczywo w supermarkecie jest zdrowe?

Czy
Trudno takie pieczywo uznać za zdrowe, najpierw producent ciasta wypieka je w 65-85 procentach, w kolejnym etapie ciasto jest zamrażane (najczęściej przy użyciu ciekłego azotu). Tutaj może nastąpić długa przerwa, gdyż tak przygotowane i zabezpieczone ciasto może sobie w magazynie czekać miesiącami. Żeby wyglądało jak z reklamy musi być nafaszerowane konserwantami np: E282, E202, substancjami antypleśniowymi, barwnikami np: karmel nadaje brązowej skórki. Kiedy ma już trafić na półki jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane. Osoby o słabych żołądkach, astmatycy, uczuleniowcy, dzieci, kobiety w ciąży oraz matki karmiące, powinny możliwie jak najrzadziej spożywać tego typu pieczywo.
Popularne pytania
Czy ośmiornice mają jakąś twardą część ciała?
Jak długo będziemy czekać na kontakt z obcymi?
Czy pesymiści mają zdrowsze serce?
Czy ryby wydają dźwięki?
Z czego robi się szkło?
Dlaczego kot się myje?
W którym kraju, jeśli mężczyzna powie kobiecie komplement kobiecie, musi ją poślubić?
Dlaczego w USA domy najczęściej maluje się na czerwono?
Które państwo jako pierwsze emitowało na masową skalę banknoty?
Jaką średnicę ma piasek?
W jakim wieku Smerf uzyskuje pełnoletność?
Jak się miała nazywać Myszka Miki: Mortimer, Bronisław, Wacek, Dick, Sherlock?
Gdzie ginie najwięcej bocianów?
W jakim kolorze sukni kobieta jest najbardziej atrakcyjna dla mężczyzny?