logo

zdrowie-medycyna
Które ryby są zdrowe, a które nie?

Które ryby są zdrowe, a które nie?
Żerujące na dnie Bałtyku np: płastugi, flądry, dorsze należą do tych ryb, których ze względu na stężenie metali ciężkich nie należy jeść zbyt często. W przypadku ryb oceanicznych problem dotyczy głównie ryb drapieżnych i długo żyjących np: tuńczyk. Im ryba starsza tym większe stężenie szkodliwych związków. Najzdrowsze są na pewno sardele i makrele, żyją stosunkowo krótko i mają najwyższe stężenia kwasów z rodziny omega 3. Nie są to jednak ryby chude dlatego nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Jeśli więc myślicie o zbilansowanej diecie rybnej najlepiej raz jeść ryby tłuste, a raz chude.
Popularne pytania
Z kim Polacy mieli wspólnie walczyć przeciwko Rosji w Finlandii 1940 roku?
W jakim wieku Smerf uzyskuje pełnoletność?
Co było większym koszmarem I RP - liberum veto czy wybór króla poprzez elekcję?
Jak długo trwała najdłuższa rozgrywka w Monopoly?
Ile kosztuje najdroższe wino świata?
Co dla starożytnych Egipcjan było cenniejsze niż złoto?
Jak anakonda ocenia wielkość zdobyczy?
Kto wynalazł hydrant?
Jak pozbyć się "malinki"?
Ile waży chmura kłębiasta (cumulus) o szerokości kilometra?
Które części ciała człowieka są tak unikalne, jak odciski palców?
Czy można się samemu połaskotać?
Dla Amerykanina miliard to: milion, miliard czy billiard?
Od którego roku w Polsce kobiety mogą mieszkać bez zgody męża tam gdzie chcą?