logo

zdrowie-medycyna
Jedzenia jakich ryb należy unikać?

Jedzenia jakich ryb należy unikać?
Panga i tilapia hodowane sztucznie mogą zawierać szkodliwe związki np: antybiotyki, hormony, są praktycznie pozbawione zdrowych kwasów omega-3. Tuńczyk błękitnopłetwy, węgorz srebrzysty i żółty, makrela królewska, gardłosz atlantycki, strzępiel chilijski, rekin, miecznik, płytecznik, szczupak, halibut, wszystkie wymienione ryby są często skażone rtęcią. Należy uważać na wszystkie ryby hodowlane np: łosoś hodowlany, mogą one zawierać szereg szkodliwych substancji. Kiepskim pomysłem są również krewetki, które mogą zawierać antybiotyki oraz inne szkodliwe substancje. Jeśli wybierać to najlepiej ryby, które żyją w morzu krótko np: śledzie czy sardynki, zawierają one również duże ilości kwasów omega-3. Najbardziej zatrute toksynami są ryby, które są najwyżej w łańcuchu pokarmowym np: rekiny, mureny, orki, tuńczyk, szczupak ..... Toksyna jest zjedzona np. przez ślimaka, ślimak zostaje zjedzony przez kraba, a krab zostaje zjedzony przez większą rybę, a na końcu przez rekina. Z wiekiem każda z drapieżnych dużych ryb ma tych toksyn coraz więcej.
Popularne pytania
Czego koty nauczyły się przebywając z ludźmi?
Ile litrów piwa wypija przeciętny Polak w ciągu roku?
Jak w prosty sposób rozwiązać problem hemoroidów?
Które zwierzę zabija rocznie więcej ludzi - słonie czy rekiny?
Czym jest ślimak winniczek dla urzędników Unii Europejskiej?
Jak szybko rośnie broda?
Pod mikroskopem elektronowym
Jakie były ulubione potrawy Chopina?
Ile czasu trwa romantyczna miłość?
Dlaczego cukierki powinny być kolorowe?
Który z kotowatych nie potrafi mruczeć?
Co dominowało w polskim pawilonie podczas Wystawy Światowej w Nowym Jorku w 1939 roku?
Czy mięso gnije w jelitach?
Ile wynosi przeciętna liczba komórek mózgu człowieka?