logo

psychologiaJakiego koloru talerz ma wpływ na zmniejszenie konsumpcji?

Jakiego koloru talerz ma wpływ na zmniejszenie konsumpcji?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Podobno takim "magicznym" kolorem jest niebieski. Nasza podświadomość nie przepada za tym kolorem, podobnie zresztą za fioletowym i czarnym. Instynkt podpowiada nam, że niebieskie pożywienie może być nie tylko niesmaczne, zepsute, ale i groźne dla zdrowia. Apetyt wzmagają natomiast talerze o w kolorze pomarańczowych i czerwonym.
Jeśli chcemy zjeść mniej należy serwować dania na małych talerzach, im mniej atrakcyjny talerz tym mniej zjemy. Mniej zjemy również jedząc widelcem, a nie łyżką.
Popularne pytania
Czy kura śpi na grzędzie?
Co według Hitlera miało stać się z Ukraińcami?
Jak się pisze “pierszy" czy "pierwszy"?
Jaka kara grozi Chińczykowi za posiadanie futra pandy?
Jak zopobiegać osteoporozie?
Ile zajęłaby podróż samochodem jadącym z prędkością 100 km/h do najbliższej gwiazdy?
Czy brokuła lepiej jeść surowego czy gotowanego?
Dlaczego się pocimy?
Kto to powiedział? “oddać w ręce Polaków przemysł Śląska, to jak wkładać w łapy małpy zegarek”
Co powinna zawierać legitymacja szkolna od 1 stycznia 2015 roku, aby była ważna?
W którym dniu tygodnia jest w Polsce najwięcej wypadków samochodowych?
Czy osoby szczupłe chorują na cukrzycę?
Jak bronić się przed agresywnym psem?
Czy psy lubią jeść zepsute mięso?