logo

porady-trikiJak zrobić zdrowe domowe chipsy?

Jak zrobić zdrowe domowe chipsy?
Nie muszę nikomu dodawać, że chipsy ze sklepu to bez względu na ich nazwę i zapewnienia producenta zawsze największy chemiczny szajs. Tak więc dowolne chipsy zrobione w domu to przy nich super zdrowa żywność :)
Składniki: ziemniaki (nie obieramy ich, myjemy bardzo dokładnie), 2 łyżki oliwy, sól, papryka, zioła. Przygotowanie: Bardzo dokładnie myjemy ziemniaki, nie obieramy ich ze skórki. Kroimy je na cieniutkie plasterki – dosłownie milimetrowe. Wkładamy pokrojone w plasterki ziemniaki do foliowego woreczka, dodajemy oliwę. Chodzi o to, żeby wszystkie talarki pokryły się oliwą. Możemy posmarować każdy plasterek pędzelkiem namoczonym w oliwie, ale sposób z woreczkiem jest szybszy. Układamy talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego - nie mogą się ze sobą stykać. Posypujemy ziemniaki przyprawami. Pieczemy wszystko w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku z termoobiegiem ok. 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zarumienią (należy pilnować by się nie spaliły, są wtedy okrutnie gorzkie i raczej niezjadliwe). Wykorzystując termoobieg, upiekłam dwie blaszki chipsów za jednym razem (źródło: odczarujgary.pl, autorka Asia)
Popularne pytania
Jak przechowywać wodę?
Czy kawa przydaje się w siłowni?
Która ze stolic jest najwyżej położona?
Co jest najczęściej kradzione w sklepach spożywczych?
Czy kurz jest do czegoś człowiekowi potrzebny?
Która cyfra jest dla Chińczyków pechowa?
Czy Ziemi grozi wchłonięcie przez czarną dziurę?
Kiedy społeczeństwo niemieckie dowiedziało się o wojnie z Polską?
Co to jest?
Dlaczego pod wodą, aby dobrze widzieć należy zakładać maskę?
Czy woda przewodzi prąd?
Czy pizza jest zdrowa?
Który ptak jest w stanie zabić człowieka?
Czy kanclerz Hitler zagazowywał również rdzennych Niemców?