logo

porady-triki
Jak zrobić zdrowe domowe chipsy?

Jak zrobić zdrowe domowe chipsy?
Nie muszę nikomu dodawać, że chipsy ze sklepu to bez względu na ich nazwę i zapewnienia producenta zawsze największy chemiczny szajs. Tak więc dowolne chipsy zrobione w domu to przy nich super zdrowa żywność :)
Składniki: ziemniaki (nie obieramy ich, myjemy bardzo dokładnie), 2 łyżki oliwy, sól, papryka, zioła. Przygotowanie: Bardzo dokładnie myjemy ziemniaki, nie obieramy ich ze skórki. Kroimy je na cieniutkie plasterki – dosłownie milimetrowe. Wkładamy pokrojone w plasterki ziemniaki do foliowego woreczka, dodajemy oliwę. Chodzi o to, żeby wszystkie talarki pokryły się oliwą. Możemy posmarować każdy plasterek pędzelkiem namoczonym w oliwie, ale sposób z woreczkiem jest szybszy. Układamy talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego - nie mogą się ze sobą stykać. Posypujemy ziemniaki przyprawami. Pieczemy wszystko w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku z termoobiegiem ok. 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zarumienią (należy pilnować by się nie spaliły, są wtedy okrutnie gorzkie i raczej niezjadliwe). Wykorzystując termoobieg, upiekłam dwie blaszki chipsów za jednym razem (źródło: odczarujgary.pl, autorka Asia)
Popularne pytania
Jaki zapach z ust ma osoba z niewydolnością wątroby?
Gdzie urodził się Jezus - w stajence czy grocie?
Ilu prezydentów miał ZSRR?
Od kiedy w Polsce tytuły szlacheckie i arystokratyczne przestały mieć znaczenie prawne?
Która planeta Układu Słonecznego "oddycha"?
Jaki wskaźnik BMI jest najbardziej optymalny dla zdrowia?
Czy owady mają serca?
Czy zabawa w przeciąganie liny jest niebezpieczna?
W którym kraju uprawia się najwięcej seksu?
Ile lat ma chińska demokracja?
Jak powstał Pakistan?
W którym roku Krym stał się częścią Rosji?
Dlaczego nazywamy naszych zachodnich sąsiadów - Niemcy?
Czy pies może być uczulony na właściciela?