logo

różnościDlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Kluczem do tej zagadki jest woda, która w wyniku wysokiej temperatury uwalnia się rozsadzając przy tym ziarno. Popcorn „puchnie” najlepiej w temperaturze ok. 190 °C. Gdy temperatura wewnątrz ziarna osiągnie punkt wrzenia wody i przekroczy go, zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, a woda zamienia się w parę, co dodatkowo zmiękcza skrobię. Para uwięziona w mikroporach skrobii wywiera coraz silniejsze ciśnienie na łupinę, aż ta pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując „puchnięcie” i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miękkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca. Efekt ten jest zależny od szczelności naczynia w którym przeprowadza się proces. Szczelne naczynia, uniemożliwiające ucieczkę nagromadzonej pary, powodują że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci, co sprawia że popcorn jest twardszy i mniej chrupki. (wikipedia)
Popularne pytania
Ile wynosi rekord świata w ilości orgazmów przeżytych przez kobietę w ciągu godziny?
W północnej Polsce latem dzień trwa o godzinę dłużej niż na południu Polski, w zimie jest na odwrót?
W którym kraju można studiować porno?
Ile jest odmian ziemniaków?
Który mięsień ludzkiego ciała jest największy?
Jaki procent duchownych w Polsce nie przeżyło II wojny światowej?
Czy jeżeli rzymski obywatel chciał popełnić samobójstwo, musiał wpierw złożyć prośbę do senatu...?
Czy we współczesnych czasach mężczyznom łatwiej o partnerkę czy trudniej?
Kto jest bardziej wrażliwy na chłód - kobiety czy mężczyźni?
Czy orki atakują ludzi?
Jak jest po węgiersku "porządna dziewczyna"?
Co może uratować życie podczas uderzenia samochodu od tyłu?
Co się stało z Szarikiem, psem który wystąpił w wojennym serialu SF “Czterej pancerni i pies”?
Jak długo wirus jest w stanie przetrwać poza organizmem człowieka?