logo

różnościDlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Kluczem do tej zagadki jest woda, która w wyniku wysokiej temperatury uwalnia się rozsadzając przy tym ziarno. Popcorn „puchnie” najlepiej w temperaturze ok. 190 °C. Gdy temperatura wewnątrz ziarna osiągnie punkt wrzenia wody i przekroczy go, zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, a woda zamienia się w parę, co dodatkowo zmiękcza skrobię. Para uwięziona w mikroporach skrobii wywiera coraz silniejsze ciśnienie na łupinę, aż ta pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując „puchnięcie” i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miękkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca. Efekt ten jest zależny od szczelności naczynia w którym przeprowadza się proces. Szczelne naczynia, uniemożliwiające ucieczkę nagromadzonej pary, powodują że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci, co sprawia że popcorn jest twardszy i mniej chrupki. (wikipedia)
Popularne pytania
Czy po stanie oczu możemy wykryć cukrzycę?
Jaki język jest używany przez największą liczbę ludzi na świecie?
Czy można się samemu zahipnotyzować?
Ilu nazistów skazano na śmierć podczas procesu w Norymberdze w 1945-49 roku?
Jaką wielkość miała największa naga rzeźba w historii?
Każdy ma na swojej playliście utwór, którego nie słucha i nie kasuje?
Czy cofanie licznika w samochodzie jest legalne?
Jakie są rodzaje oddziaływań podstawowych?
W którym kraju więzień, który czyta książki może zmniejszyć swój czas odsiadki?
Za jaką prędkością ponad wodę wyskakuje rekin?
Czy złoty medal jest naprawdę ze złota?
Co to jest Alphorn?
Jak pierwotnie miała nazywać się wyszukiwarka Google?
Co zrobić, gdy sprzedawca nie chce przyjąć reklamacji?