logo

różności
Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?
Kluczem do tej zagadki jest woda, która w wyniku wysokiej temperatury uwalnia się rozsadzając przy tym ziarno. Popcorn „puchnie” najlepiej w temperaturze ok. 190 °C. Gdy temperatura wewnątrz ziarna osiągnie punkt wrzenia wody i przekroczy go, zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, a woda zamienia się w parę, co dodatkowo zmiękcza skrobię. Para uwięziona w mikroporach skrobii wywiera coraz silniejsze ciśnienie na łupinę, aż ta pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując „puchnięcie” i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miękkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca. Efekt ten jest zależny od szczelności naczynia w którym przeprowadza się proces. Szczelne naczynia, uniemożliwiające ucieczkę nagromadzonej pary, powodują że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci, co sprawia że popcorn jest twardszy i mniej chrupki. (wikipedia)
Popularne pytania
Z jaką maksymalną prędkością może płynąć delfin?
Kto wynalazł krzesło elektryczne?
Co to jest trichotillomania?
Z czego czasem składa się kotlet w hamburgerze z fast fooda?
Czy pierwsi chrześcijanie byli za zniesieniem niewolnictwa?
Ile jest kombinacji ułożenia kostki Rubika?
Dlaczego żona polskiego króla - Maria Gonzaga de Nevers musiała przed przyjazdem do Polski w 1645 r. przyjąć imię Ludwika Maria?
Jak wygląda najtrudniejsza akrobacja na desce surfingowej?
Czy w Atenach można jeździć samochodem w stroju kąpielowym?
Ile reklamówek rocznie zużywa przeciętny Polak?
Gdzie można ważyć w batmanach?
Czy jedzenie czekolady wzmaga objawy trądziku?
Czy psy lubią jeść zepsute mięso?
Jak długo żyją motyle?