logo

zdrowie-medycyna
Z czego składa się przeciętna parówka?

Z czego składa się przeciętna parówka?
Zgodnie z normami unijnymi parówki powinny zawierać przynajmniej 50 procent mięsa, najlepsze gatunki parówek mogą mieć nawet do 93 proc.. Niektóre, najtańsze parówki zawierają zamiast mięsa tzw. MOM - mięso oddzielane mechanicznie i mięso drobiowe oddzielane mechanicznie (MDOM). MOM powstaje z resztek mięsa, są to kawałki zmielonych kości (ok. 1 proc.), tkanka mięśniowa, tkanka łączna, chrząstki. MOM się szybko psuje dlatego musi być odpowiednio uzupełnione konserwantami (np: polifosforany). Bardzo ważnych składnikiem parówek jest woda, której w parówce może być nawet do 60 proc.. Oprócz mięsa (lub MOM) i wody w parówkach znajduje się tłuszcz. W parówkach znaleźć możemy również skrobie, zmielone korpusy, skóry wieprzowe, wzmacniacze smaku (Glutaminian sodu), konserwanty (Azotyn sodu, polifosforany), przeciwutleniacze, polepszacze, sól, stabilizatory, białko sojowe ............
Popularne pytania
Jaki ciężar może udźwignąć człowiek?
Ile waży nowo narodzony miś koala?
Gdzie w Polsce wieje najbardziej?
Czy Kolumb odkrył Amerykę w wyniku oszustwa?
Gdzie znajduje się najstarszy istniejący szyb naftowy?
Ile kosztuje litr benzyny w Arabii Saudyjskiej?
Jaki procent zakupów dokonywany jest na podstawie emocji?
Kto w średniowieczu mógł zostać studentem?
Co jest bardziej prawdopodobne wygrana w Lotto, czy śmierć w wyniku uderzenia meteorytu?
Czy pływanie jest szkodliwe dla kręgosłupa?
W których zawodach jest największy odsetek alkoholików?
Pod jaką marką Opel sprzedawany jest w Wielkiej Brytanii?
W którym kraju zakazano siorbania podczas jedzenia zupy w miejscach publicznych?
Co to jest allodoksafobia?