logo

zdrowie-medycynaZ czego składa się przeciętna parówka?

Z czego składa się przeciętna parówka?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Zgodnie z normami unijnymi parówki powinny zawierać przynajmniej 50 procent mięsa, najlepsze gatunki parówek mogą mieć nawet do 93 proc.. Niektóre, najtańsze parówki zawierają zamiast mięsa tzw. MOM - mięso oddzielane mechanicznie i mięso drobiowe oddzielane mechanicznie (MDOM). MOM powstaje z resztek mięsa, są to kawałki zmielonych kości (ok. 1 proc.), tkanka mięśniowa, tkanka łączna, chrząstki. MOM się szybko psuje dlatego musi być odpowiednio uzupełnione konserwantami (np: polifosforany). Bardzo ważnych składnikiem parówek jest woda, której w parówce może być nawet do 60 proc.. Oprócz mięsa (lub MOM) i wody w parówkach znajduje się tłuszcz. W parówkach znaleźć możemy również skrobie, zmielone korpusy, skóry wieprzowe, wzmacniacze smaku (Glutaminian sodu), konserwanty (Azotyn sodu, polifosforany), przeciwutleniacze, polepszacze, sól, stabilizatory, białko sojowe ............
Popularne pytania
Dlaczego obrączka ślubna jest zakładana na serdeczny palec lewej ręki?
Co mają wspólnego - śpiew i samobójstwa?
Czy Marks był antysemitą?
Ile osób ściągało na maturze 2014 roku?
Czy koty potrafią rozpoznać głos swojego właściciela?
W którym kraju jest więcej Polaków - w Niemczech czy Wielkiej Brytanii?
Ilu zbrodniarzy wojennych skazali Niemcy na karę śmierci w latach 1949-1992?
Jak Czesi obchodzą Wigilię?
Jak Rosjanie nazywali byłe ziemie I RP na wschód od Bugu?
Po ilu godzinach organizm uruchamia tzw. "atak wilczego głodu"?
Od czego pochodzi włoskie słowo "Ferrari"?
Czy uprawianie sportu może mieć wpływ na zajście w ciążę?
Gdzie znajduje się "dupa słonia"?
Czy wybuch w elektrowni w Czarnobylu był silniejszy od bomb atomowych zrzuconych na Japonię?