logo

porady-triki
Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?

Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?
Zebrane owoce kakaowca fermentuje się i suszy (na słońcu lub w gazowych suszarkach), praży i pozbawia łupin, a ziarna mieli się tworząc miazgę kakaową. Wykorzystując prasę hydrauliczną z miazgi otrzymuje się kuch kakaowy i masło kakaowe (tłuszcz kakaowy). Kuch kakaowy mieli się i otrzymuje proszek kakaowy - kakao. Czym się więc różni dobra czekolada od śmieciowej? Dobry producent wykorzystuje miazgę kakaową z masłem (tłuszczem) kakaowym, a nie z jakimś innym tłuszczem roślinnym np: szkodliwym palmowym. Gorsi producenci dodają w roli emulgatora zamiast masła kakaowego lecytynę sojową. Kolejna sprawa, dobry producent dodaje do czekolady wanilię, a nie dużo tańszy środek zapachowy w postaci syntetycznej waniliny. Spore znaczenie ma również jakość samych ziaren.
Popularne pytania
Czy istnieje rasa kur, które są całe czarne, mięso mają czarne, a nawet kości i krew?
Jak się pisze “24. grudnia 2015” czy “24 grudnia 2015”?
Co oznacza imię Zofia (Sophie)?
Skąd pochodzi słowo "żaluzja"?
Czy istnieją ludzie, którzy nie czują bólu?
Jak poprawnie wymówić nazwę francuskiego sklepu "Auchan"?
Czy przytulenie obcej osoby ma taką samą moc co bliskiej?
Czy choroba morska może pojawić się na lądzie?
Dlaczego nadwaga tak bardzo wpływa na kondycje serca?
Czy wodę na herbatę należy gotować tylko raz?
Dlaczego podczas II wojny światowej sowieckim żołnierzom rozdawano zabronioną w ZSRR pornografię?
Ile kosztuje przewiezienie w kontenerze z Chin do Europy 10 tys. par spodni?
Jak znaleźć i odczytać klucz systemu Windows?
Ile średnio waży ludzki szkielet?