logo

porady-trikiCzym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?

Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Zebrane owoce kakaowca fermentuje się i suszy (na słońcu lub w gazowych suszarkach), praży i pozbawia łupin, a ziarna mieli się tworząc miazgę kakaową. Wykorzystując prasę hydrauliczną z miazgi otrzymuje się kuch kakaowy i masło kakaowe (tłuszcz kakaowy). Kuch kakaowy mieli się i otrzymuje proszek kakaowy - kakao. Czym się więc różni dobra czekolada od śmieciowej? Dobry producent wykorzystuje miazgę kakaową z masłem (tłuszczem) kakaowym, a nie z jakimś innym tłuszczem roślinnym np: szkodliwym palmowym. Gorsi producenci dodają w roli emulgatora zamiast masła kakaowego lecytynę sojową. Kolejna sprawa, dobry producent dodaje do czekolady wanilię, a nie dużo tańszy środek zapachowy w postaci syntetycznej waniliny. Spore znaczenie ma również jakość samych ziaren.
Popularne pytania
Czy bliźniaki mogą mieć dwóch różnych ojców?
Co sprawia, że pomimo istnienia grawitacji wszechświat się rozszerza?
W którym roku w Rosji zaczęto karać członków rodziny osób, które zostały posądzone o działalność antypaństwową?
Co oznacza słowo "paradygmat"?
Co Marks życzył kobietom?
Czy w Norwegii każdy może kupić telewizor?
W którym popularnym serialu występuje najwięcej aktorek porno?
Które nazwiska są w Polsce najpopularniejsze?
Ile kosztowała butelka Coca-Coli podczas II wojny światowej?
Kiedy Europa osiągnęła poziom ekonomiczny starożytnego Rzymu?
Czy formalnie Polska i Rosja są ciągle w stanie wojny?
W jakim wieku Polacy się najczęściej rozwodzą?
Co oznacza imię Jagoda?
Jak rozpoznać dobrą pogodę?