logo

zdrowie-medycyna
Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?

Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?
Wszystko za sprawą rakotwórczego organicznego związku chemicznego - akrylamidu. Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy ziemniaczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%). Może powstawać w temperaturze 120 °C. Akrylamid przyczynia się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego, uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną), zwiększa ryzyko choroby serca, jak również wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie, przez co podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca. Zawartość akrylamidu w pożywieniu przygotowywanym w domu jest minimalna w porównaniu do produkcji przemysłowej lub prowadzonej w restauracjach. Istotnym źródłem akrylamidu jest również dym tytoniowy. (Źródło: wikipedia)
Popularne pytania
Komu w XIX wieku Amerykanie zabronili emigracji?
Które polskie miasta znalazły się w dziesiątce miejscowości o najbardziej zanieczyszczonym powietrzu w Europie?
Do kogo należy Antarktyda?
W których z wymienionych miejsc nigdy nie odnotowano ujemnej temperatury: a) Singapur, b) Grenada, c) Barbados, d) Ustka?
Ile lat trwała służba w wojsku carskim?
Czy populacja niedźwiedzi polarnych rośnie czy maleje?
Czy włosy rosną szybciej w okresie letnim?
Czy oczy noworodków wytwarzają łzy?
Czy słowa leczą?
Jaką powierzchnię ma ludzka skóra?
Który europejski kraj jako pierwszy wprowadził aborcję bez ograniczeń?
Jak długo żyją psy?
Czy mieszkaniec I RP - Kazimierz Siemienowicz był twórcą jednej z najważniejszych książek poświęconych artylerii?
Na fladze Hiszpanii znajdują się dwa słupy, co one symbolizują?